Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om våldtäkt nedlagd

Läraren som misstänktes för våldtäkt kommer inte att åtalas. Åklagaren lade ner utredningen på onsdagen. Och utfärdade samtidigt ett strafföreläggande för olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Annons

Uppmärksamheten blev stor när en lärare i Sandviken stängdes av efter anklagelser från två elever om sexuella oegentligheter.

Skolförvaltningens utredning avslöjade att både tidigare rektorer och lärarkolleger haft synpunkter på lärarens bristande gränsdragning gentemot kvinnliga elever.

GD kunde under förra veckan berätta att polisen rubricerade den anmälan som gjorts mot läraren som våldtäkt.

Samtidigt kände advokat Carin Carlgren, som utsetts till målsägandebiträde redan i november, inte till att något förhör hållits med hennes klient.

Ett sådant verkar nu ha genomförts. Åklagaren Helena Swahn fattade i går beslut om att lägga ner utredningen om våldtäkt. I ett e-postmeddelande till GD skriver hon att brott inte gick att styrka.

Återstod lärarens hantering av alkohol. Av skolförvaltningens utredning framgick att läraren drack alkohol tillsammans med elever. Om detta beteende låg bakom åklagarens strafföreläggande, som också kom i går, eller inte är osäkert.

Strafföreläggandet gäller olovligt anskaffande av alkoholdrycker, men åklagaren gick sent i går eftermiddag inte att nå för en kommentar om vad formuleringen gällde exakt.

Att läraren inte längre misstänks för brott spelar ingen roll för hans anställning. Hans beteende i samband med elever och alkohol hade redan fått kommunen att bestämma sig för att säga upp honom.

Innan det hann hända valde läraren att själv säga upp sig.

GD har vid ett flertal tillfällen, per telefon och även i hemmet, sökt läraren för att ge honom tillfälle att kommentera anklagelserna. Hans advokat sa under förra veckan att läraren helt och hållet nekade till brott.

Mer läsning

Annons