Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill spara tio miljoner på elevers datorer

Sparpaket på 34 miljoner och stopp för elevdatorer. Det är vad Vänsterpartiet i Sandviken föreslår i sitt budgetförslag.

Annons

Partiet efterlyser i sin budget en bättre ekonomisk disciplin i nämnder och förvaltningar. Det måste stramas upp för att nå en god ekonomisk hushållning. Kommunstyrelsen måste också bli aktivare i att utkräva ansvar av nämnderna, menar Mikael Rosén, V.

– Har man gått back får man börja nästa budgetperiod på minus. Det är ett förslag för att strama upp ekonomin. Hade det gjorts tidigare hade till exempel kunskapsnämnden kanske inte haft ett underskott på nästan 20 miljoner kronor.

Majoriteten har öronmärkt 137 miljoner till investeringsutrymme. Men Mikael Rosén menar att det borde vara avsevärt mycket lägre.

– Den borde ligga på 78 miljoner, då är den på samma nivå som avskrivningarna. Vi måste försöka finansiera våra investeringar på egen hand.

För att komma ner på önskad investeringsnivå föreslår Vänsterpartiet att utbyggnaden av Västanbyns skola ställs in och att eleverna få gå i Sandbacka skola. Besparingen skulle spara kommunen åtta miljoner, enligt partiet.

De vill också dra i handbromsen när det gäller projektet att alla elever ska få varsin dator. På det sättet menar de att kommunen sparar tio miljoner kronor. Paritets sparpaket, i sin helhet, reducerar kommunens investeringsutgifter med 34 miljoner kronor, något som Mikael Rosén tycker behövs.

– Med vår budget får vi en bättre ekonomisk hushållning.

Mer läsning

Annons