Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktbolag anlitas mot tjuvfiske

/
  • Emilia Olofsson, 9, och Maja Sandelin, 8, tycker inte om att vuxna kommer till Dal Britas damm om kvällarna och tjuvfiskar.

Vuxna tjuvfiskar av barnens fisk i Dal Britas damm. Tjuvfisket sker i så stor omfattning att kommunen måste anlita vaktbolag.

– När vi själva ber dem sluta blir det otrevligt, säger Einar Persson, naturvårdare vid Sandvikens kommun.

Annons

Varje år inplanteras 600 kilo regnbåge i Dal Britas damm för att ge barn och ungdomar möjlighet att fiska under sommarlovet. Problemet är bara att vuxna dyker upp om kvällarna och tjuvfiskar av regnbågen.

– Vi får rapporter om vuxna som fiskar. Ibland smyger vi själva dit och ser att de står där med spön, säger Einar Persson.

I fjol tjuvfiskades så mycket att kommunen till sist fick anlita ett vaktbolag som tittade till dammen några gånger varje kväll.

– När vi själva sa åt tjuvfiskarna att de gjorde fel kunde det bli riktigt otrevligt. De blev kaxiga och tyckte inte att vi skulle lägga oss i. Egentligen ska tjuvfiske anmälas till polisen. Men det är som bekant inget prioriterat brott hos dem, säger Einar Persson.

Kommunen tänker nu anlita vaktbolaget på nytt om tjuvfisket fortsätter.

Enligt Einar Persson har tjuvfisket resulterat i ett minskat intresse hos barnen att stå och meta vid dammen.

– Vi började plantera ut fisk år 2002. Första åren delades uppemot 1 000 kort ut till barn som ville fiska. I fjol var det bara 350 kort, säger han.

GD besöker Dal Britas damm och träffar Magnus Bernhartsson som är där med barn från Västanbys fritidsgård.

– Vi pratade om det på vägen hit, att fisket väl är slut nu så mycket vuxna som fiskar, säger han

Maja Sandelin, 8, och Emilia Olofsson, 9, fiskar för andra gången någonsin i sina liv. Båda två är ledsna över att vuxna inte kan respektera att fisket i dammen bara är för barn och ungdomar.

– Om vuxna kommer hit och fiskar så tar fisken slut för oss, säger Maja Sandelin.

Mer läsning

Annons