Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet kan tvångslagstiftas i Sandviken

Frågan om LOV, lagen om valfrihet inom äldrevården, var en het potatis under kommunfullmäktige i oktober. En motion om att undersöka möjligheterna att införa valfriheten röstades ner. Men nu signalerar regeringen att en tvångslagstiftning kan övervägas inom två år.

Annons

I går gick Vänsterpartiet ut och förklarade att de motsätter sig regeringens proposition i statsbudgeten när det gäller LOV. Enligt partiet framgår det i budgeten att alla kommuner i landet bör ha beslutat om valfrihet för den enskildes behov enligt LOV före 2014, annars bör en tvingande lagstiftning övervägas.

Eva Olofsson är äldrepolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Hon menar att man i stället borde satsa på mer personal och säger att de i sin budget vill förstärka bemanningen.

– Vi behöver mer personal och ökat inflytande för äldre över vilken hjälp de ska få. Vi behöver inte mer vinst till Carema, säger hon.

I Gävleborg är det bara Sandviken, Hofors och Ockelbo som inte har infört LOV. Hofors och Ockelbo har dock ansökt om stimulansbidraget.

Veronica Wernersson, C, lämnade in en motion redan 2008 där hon menade att Sandviken borde söka bidraget för att undersöka möjligheterna att införa LOV. Men det var inte förrän i kommunfullmäktige under oktober 2011 som motionen togs upp. Efter en het debatt med en tydlig oenighet röstades förslaget dock ner. Men inom två år kan det alltså sluta med att Sandviken tvingas införa LOV.

– Jag tog ju upp det i kommunfullmäktige, att det kan komma att bli lag. Men jag visste inte när. Men det är ju positivt.

Någon som inte är lika positiv är Robert Sten, ordförande i äldreomsorgsnämnden.

– Lagstiftar man om LOV så är det ju lag, men vi vill inte införa det. Men om vi inte får välja har vi ändå visat vår ståndpunkt, säger han.

Lagstiftar man om LOV så är det ju lag, men vi vill inte införa det. Men om vi inte får välja har vi ändå visat vår ståndpunkt.

Robert Sten

ordförande,

äldreomsorgsnämnden

Mer läsning

Annons