Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valldag lockade nästa generations lantbrukare

/

I lördags var det valldag på Svalöfsgården i Storvik. En tillställning som lockade mycket folk, bland annat nästa generations lantbrukare.

Annons

Tysta stod bönderna och andra intresserade och följde de olika jättetraktorernas framfart över fältet. Efter maskinen samlades färskt, grönt gräs i långa, prydliga rader.

En speakerröst berättade för åskådarna vad de olika maskinerna är bra för och vilka fördelar de har gentemot andra.

– Vi är här för att det är intressant att höra hur vi kan utveckla vårt eget arbete med vallfoder. Och dessutom är det kul med maskiner, sa Anja A. Bengtsberg, en av besökarna, som hade åkt med man och husvagn från Järvsö där de har en gård.

Några som också var på plats var Maskinringen som är en ekonomisk förening som hyr ut arbetskraft och maskiner. Med sig hade de ett tiotal killar som tillhör den nya generationen lantbrukare. Föreningen tampas med hög medelålder i hela Sverige och ser därför att speciella insatser är viktiga för att locka ungdomar till yrket. Därför har de startat projektet ”MR Next Generation”.

– Vi jobbar med föryngringen inom medlemskåren genom olika aktiviteter. Vi har utbildningsdagar, studiebesök och förmedlar hjälp och de rätta verktygen, berättade Maskinringens verksamhetsledare i Gästrikland, Kristina Eriksson.

En av de yngre lantbrukarna som redan är övertygad om vad han kommer göra resten av livet är 27-åriga Viktor Plühm.

Han har vuxit upp med lantbrukskunskaperna i modersmjölken.

– Det bästa med att mötas så här är att träffa sina kollegor och knyta nya kontakter. Det är också intressant och se vilka grejer de visar upp här.

Hur lång tid tar det att lära sig att köra en sådan här stor maskin?

– Det tar en uppväxt, säger Viktor Plühm.

Mer läsning

Annons