Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnesfärd slutade i diket

/
  • Köerna ringlade långa efter olyckan som inträffade på riksväg 80 i höjd med Sandviken.

En drogpåverkad man stal en bil och gav sig ut på en vansinnesfärd längs Norrlandskusten i går. Men i Sandviken tog resan ett tvärt slut sedan bilen hamnat i diket.

Annons

Allt började strax före klockan elva i går förmiddag vid ett behandlingshem i Härnösands kommun. En av klienterna stal då en anställds bil och körde iväg söderut läng E4.
Mannen, en 34-åring från Göteborgstrakten, körde i hög fart och gjorde flera vådliga omkörningar under sin färd. Flera personer slog larm till polisen och när han vid 15-tiden passerade gränsen till Gävleborg började telefonen gå varm på ledningscentralen i Gävle.
– Samtalen började regna in ungefär samtidigt som jag började vid 15-tiden, säger vakthavande befäl Tomas Sandin.
Trots att 34-åringen passerat flera stillastående polisbilar längs sin färd på E4 hade polisen inte en chans att stoppa honom, just eftersom hastigheten var så hög.
Framme i Gävle svängde mannen av på riksväg 80 mot Sandviken.
Ida Andersson och hennes syster var på väg hem från ett sjukhusbesök när den stulna bilen blåste förbi i hög fart.
– Vi blev omkörda precis där vägen smalnade av från dubbel- till enkelfil, säger hon.
Till sin förfäran såg de att mannen fortsatte att pressa sig förbi ytterligare två bilar, trots att vägen nu var enkelfilig.
– Man hann inte tänka så mycket men blev så klart rädd när han fortsatte att köra om. Alla hade änglavakt, det kunde ha gått väldigt illa, säger Ida Andersson.
Eftersom vägen smalnat av körde den stulna bilen ner flera stolpar i vajerräcket. Till slut tappade 34-åringen kontrollen och körde ner i diket.
– Sen såg vi hur han sprang ut ur bilen, hoppade över mitträcket och försökte fly. Men han fastnade när han kom fram till viltstängslet, säger Ida Andersson.
Vid det laget hade polisen hunnit fram och kunde gripa 34-åringen.
– Det var ingen som jagade honom, men vi hade god koll på var han var tack vare alla telefonsamtal och bilar var på väg åt det hållet, säger Tomas Sandin på polisen.
34-åringen är nu misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel, drograttfylleri, narkotikabrott samt grov vårdslöshet i trafik.
– Han förekommer i en skrälldus med brottsammanhang sedan tidigare, 39 avsnitt i brottsregistret. Det är allt från trafikbrott till våld och stölder, säger Tomas Sandin.

Mer läsning

Annons