Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanvårdade hästar i nya hem

/

Alla överlevande islandshästar som vanvårdades i Åshammar har nu fått nya hem. Polisen har lagt ut uppemot 200 000 kronor på att ta hand om dem – pengar från skattebetalarnas plånböcker.

– Kostnaderna för vanvårdade djur skenar iväg, säger Hans Olof Sundström, polisinspektör i Gävle.

Annons

Det var i slutet av oktober som 20 hästar omhändertogs på Inge Johanssons gård i Åshammar. Tre av hästarna var så vanvårdade att de fick avlivas direkt på plats.

Övriga hästar fick vård av veterinärer och hovslagare kallades in för att verka de förväxta hovarna så att hästarna kunde gå igen.

Senare bedömde veterinärer att ytterligare åtta hästar var så sjuka att de måste avlivas.

De nio hästar som återstod har nu blivit sålda och fått nya hem.

Enligt uppgifter har polisen fått lägga ut uppemot 200 000 kronor på att ta hand om islandshästarna.

– Lagstiftningen säger att djurägaren ska krävas på de utgifter som polismyndigheten haft. Men många gånger saknar de pengar, säger polisinspektör Sven Lind.

Enligt hans kollega Hans Olof Sundström har kostnaderna för att ta hand om vanvårdade djur ökat rejält de senaste åren.

– Vi har legat på om att djurskyddslagen ändras så att inte polisen ska behöva lägga ut för kostnaderna när ett djur blir omhändertaget, säger Hans Olof Sundström.

– Förra året la vi ut 800 000 kronor bara i Gävleborg på vanvårdade djur och fick tillbaka mindre än 10 000. Pengarna tas ur vår budget som är allmänna medel. I slutändan är det skattebetalarnas pengar som används till att ta hand om djuren.

En del av pengarna får polisen tillbaka när djuren överlåts åt andra, men enligt Hans Olof Sundström rör det sig oftast om småsummor.

Även pengarna från islandshästarna ska i första hand gå till omkostnaderna i samband med omhändertagandet. Ett eventuellt överskott lämnas sedan till den ursprungliga hästägaren.

– Men något överskott blir det inte i det här fallet, det är säkert, säger Sven Lind.

Mer läsning

Annons