Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdsamarbete sätter äldre i centrum

SANDVIKEN
Hofors, Sandviken och Ockelbo kommuner startar tillsammans med landstinget ett samarbete om korttidsplatser på nystartade Rosengården vid Sandvikens sjukhus.

Annons
Här skapas möjlighet för äldre att få vård i ett skede så tidigt att de undviker att behöva specialistvård. Genom tillgång till läkare dagtid kan vårdbehovet tillgodoses och patienterna ska slippa onödiga förflyttningar.
- Vi tror att vi ska kunna undvika en del inläggningar på akutsjukhuset, säger Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin.
Projektet Närsjukvård i Västra Gästrikland är nu sjösatt och av de totalt 32 platserna på Rosengården ligger fem under landstingets ansvar, primärvården. Men det är inget som de vårdbehövande behöver bry sig om utan de ska helt kunna förlita sig på en bra vård.

Samverkan
Projektledare Bengt Waldemarsson framhåller att den nya organisationen ger möjlighet att optimera resurserna genom samverkan mellan kommunerna och landstinget.
Varken kommunerna eller landstinget pratar i termer om besparingar, däremot möjlighet att bromsa kostnadsutvecklingen genom att ge vård med hög kvalitet tidigt.
Stefan Hedin påpekar att med den nya Rosengårdens korttidsplatser med läkartillgång genom landstingets insats frigörs Karl-Johangården mer som rehabiliteringsresurs så som var avsett från början.

Närvårdscentra
- Vi kan ge våra patienter, främst de äldre, rätt vårdnivå och Rosengården blir ett närvårdscentra där vårdbehövande äldre kommer i centrum, säger han.
Kommunalråden i Hofors, Marie-Louise Dangardt och Ockelbos kommunalråd, Staffan Nordqvist är glada över den extra möjlighet till vård för äldre som erbjuds med landstingsplatserna på Rosengården och även de kommunala korttidsplatserna.
För ett par veckor öppnade Rosengården som korttidsboende för vårdbehövande från Sandvikens kommun och efterhand så kommer också de fem platser som landstinget ställer till förfogande att tas i bruk.
Förutom årliga utvärderingar över hur resurserna fördelats mellan landsting och de tre kommunerna kommer hela projektet att utvärderas under 2006.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons