Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vargarna kan försvinna av flera orsaker"

/

Vargspåraren Mats Rapp menar att 77 vargar dödats illegalt i Gävleborg och Dalarna sedan 1997. Men den siffran får kritik av vargforskaren Olof Liberg.

Annons

– En tredjedel har säkert dött av naturliga orsaker, säger han.

GD skrev i förra veckan om en rapport över illegalt jagade vargar i Dalarna och Gävleborg. Rapporten sammanställdes av vargspåraren Mats Rapp i Dalarna med hjälp av rovdjurshandläggaren Daniel Hansson i Gävleborg.

I rapporten står att 77 vargar dödats i tjuvjakt i regionen sedan 1997.

Vargforskaren Olof Liberg vänder sig mot den siffran.

– Det handlar om vargar som de tappat kontakt med. Men vargar kan försvinna av andra orsaker än illegal jakt: Skabb, ålder eller drunkning, till exempel. Men 77 är heller ingen märkvärdig siffra. Det skulle handla om cirka fem vargar om året.

Däremot kan Olof Liberg skriva under på att just 77 vargar försvunnit från Dalarna och Gävleborg mellan åren 1997 och 2011.

Han egen undersökning visar att 300 vargar förmodligen har dött mellan 1999 och 2010 i hela Sverige.

– Ungefär 200 av dem kan ha dödats illegalt. Jag skulle säga att också ungefär en tredjedel av de 77 vargarna dött av mer naturliga orsaker.

Som GD tidigare skrivit visar en rapport från Världsnaturfonden, WWF, att uppemot 16 procent av vargstammen dödades illegalt fram till år 2006 och att procentsatsen sedan dess sjunkit nedåt tre till fem procent i det skandinaviska området.

Mer läsning

Annons