Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världspremiär i Sandviken

/
  • Madelene Perpåls är projektledare och tillsammans med över 200 frivilliga har de sett till att konserterna kan hållas i helgen.
  • Madelene Perpåls med en illustration av bergspredikan i bakgrunden som nu Anders Skogh har tonsatt i sin helhet.

I helgen bjuder Sandvikens kyrka på världspremiär av ett uråldrigt verk.
Kompositören Anders Skogh från Bollnäs har förverkligat sin tonårsdröm och skriver därmed in sig i historieböckerna.

Annons

– Det är första gången i musikhistorien som den tonsätts i sin helhet. Så det är ett unikt projekt, berättar Anders Skogh.

Konserterna lördag och söndag är avslutningen på ett större projekt som bland annat har innehållit temakvällar och föreläsningar.

En del av projektet bestod av estetelever från Söderskolan som gjorde sin tolkning av bergspredikan, som GD tidigare har skrivit om.

Ett arbete som mynnade ut i en tavla och 16 olika sorters vykort med citat från det aktuella stycket ur bibeln.

– Vykorten har blivit vår kyrkobeskrivning under projekttiden. När jag var i Uppsala och träffade andra informatörer från stiftet, blev alla förvånade. De hade aldrig hört talas om att ha en kyrkobeskrivning i sådan modern tappning, säger Madelene Perpåls, projektledare och informatör, Sandvikens kyrka.

För att genomföra projektets final i helgen har över 200 frivilliga ställt upp. bland andra körsångare och Sandvikens symfoniorkester.

Under den senaste veckan har det därför repats flitigt inför helgen.

Madelene Perpåls berättar att Anders Skogh frågade Sandvikens församling just för att han visste att det är lätt att jobba med dem, och att de har en symfoniorkester.

Han säger också att han är glad att få sätta upp det i Sandvikens kyrka som är byggd under 1930-talet, då bergspredikan var på modet och även influerade arkitekturen.

– Det är ju varje kompositörs dröm att få sitt verk framfört av en hel symfoniorkester. Det här är det största som jag har gjort, säger han.

Intresset för konserterna har varit stort. Lördagens konsert är utsåld.

Och till söndagen finns, enligt Madelene Perpåls, bara ett fåtal biljetter kvar.

– Det finns 374 sittplatser i kyrkan, så det är många som vill se och höra det här. Att projektet har gått så bra beror nog mycket på att vi har gått ut och bett folk i samhället att hjälpa till. Människor växer och blir stolta när de får vara med och utforma arbetet. Det är nog en av hemligheterna bakom framgången. Folk har varit väldigt entusiastiska, det värmer i hjärtat på en projektledare.

Tanken är också att konserten ska kunna ses live på internet, om tekniken fungerar. Via kyrkans hemsida kan man då hitta länken.

Mer läsning

Annons