Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vecka för en hållbar framtid

/
  • Marjo Marthin har jobbat med lera i några år och håller nu på att förverkliga en högskolekurs i husbygge med lera.
  • Sandra Söderqvist har jobbat med Framtidsveckan sedan i januari. I går presenterade hon tillsammans med flera aktörer, vad som händer mellan den 9-17 april.

Över 200 arrangemang med allt från guidad tur i en mataffär till föreläsning och barnteater. Allt ryms under Framtidsveckan i Sandvikens kommun som presenterades i går.

Annons

Det är andra året som arrangemanget hålls i länet. Sandra Söderqvist som är samordnare för Gästriklands deltagande berättar att det handlar om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

– Det har sitt ursprung i Agenda 21-rörelsen. Men det handlar inte bara om ekologi utan även om sociala och ekonomiska fördelningar och rättvisa. Allt som gör att människa och natur mår bra, säger hon.

Projektet har planerats sedan slutet av januari och förutom Gästrikland är även Hälsingland med och har liknande arrangemang. Sandra Söderqvist berättar att det inte finns mycket pengar i budgeten, utan det mesta bygger på att aktörerna kan finansiera sin egen del.

– Veckan är en viktig omställning i uppbyggande av Gästrikland. Poängen är att lyfta upp hållbar utveckling och inte vänta på de politiska besluten.

En av de som är med och visar upp sin verksamhet är Marjo Marthin som bor i Järbo. Hon jobbar med lera. Men det handlar inte om att göra roliga lergubbar eller krukor. Det handlar om att bygga hus av lera.

– 50 procent av alla hus i världen innehåller någon form av lera. Vi menar att man kan använda materialet mer än vad man gör i Sverige. Det är ett mer ekologiskt sätt att bygga.

Enligt Marjo Marthin lämpar sig Gästrikland speciellt bra för den här verksamheten. Eftersom det finns så mycket vatten här finns även mycket lera.

– Vi har ett samarbete på gång med Högskolan i Gävle. Vi ska ha kurser i att bygga med lera, det kommer vara en del av byggingenjörsprogrammet. Vi sätter igång med det höstterminen 2012.

I går presenterades alltså de olika arrangemang som är med i Framtidsveckan och Sandra Söderqvist säger att bredden av gör att samarbetet blir så bra.

– Miljö har varit en sådan smal nisch tidigare. Men inom Framtidsveckan ryms alla typer av verksamheter, allt från energifrågor till husbygge och barnteater. Det här är en sådan dag då man bara vill flina. Det här är så kul och de senaste veckorna har varit tuffa, berättar Sandra Söderqvist.

Mer läsning

Annons