Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner på nya jobb

/
  • Det är viktigt att vi trycker på regeringen och förklarar att det här är viktigt. Det är stora frågor, där Sandviken är en del. Säger de båda när det handlar om att få gehör för behovet av att utveckla järnvägen.

Sandvikens två nyaste kommunalråd, Per-Johan Emtell, Mp och Aage Hansen, NO har nu suttit på sina poster i lite mer än tre månader. Men de fick mer eller mindre börja med att försvara sina nya roller.

Annons

Carl-Ewert Ohlson, C som fick avgå som kommunalråd när Socialdemokraterna avbröt samarbetet med Centern, för att bilda ny allians med Miljöpartiet och Ny Ordning, hade invändningar mot det nya samarbetet.

I en intervju med GD den 25 oktober förra året beskyllde han de två nya stödpartierna för att inte ha någon egen linje eller egna hjärtefrågor. Detta är något som både Per-Johan Emtell och Aage Hansen vänder sig emot.

– Det där får stå för honom, säger Aage Hansen.

– Centern hade ju räknat med att samarbetet skulle fortsätta, de blev besvikna när det inte blev så, säger Per-Johan Emtell.

Men vad har de då för hjärtefrågor?

De lyfter båda fram ekonomi, infrastruktur och att hålla Sandviken levande, som viktiga områden att arbeta med. Aage Hansen tar de kommunala färdmedlen som ett exempel. Han menar att man måste försöka få folk att göra det till en livsstil, att sätta sig på bussen eller tåget i stället för i bilen. Men då behöver man bygga ut busslinjer och han nämner Stensätra som ett område som skulle behöva bättre förbindelser. Men även tågfrågan är något som de ser som viktigt.

Per-Johan Emtell förklarar att infrastrukturella satsningar på tåg är en av Miljöpartiets stora frågor.

– Det är viktigt att vi trycker på regeringen och förklarar att det här är viktigt. Det är stora frågor, där Sandviken är en del.

Det kan låta som att de är överens om det mesta och de säger också att kommunalråden tillsammans ska utformar arbetet.

Men till frågan om myggbekämpning i Österfärnebo och Gysinge, verkar det finnas flera sätt att förhålla sig. Många anser att biologisk bekämpning är ett måste.

Per-Johan Emtell är dock reserverad inför den metod som används och hänvisar till forskning som pekar på problemen med det.

– Det finns skäl att lyssna på andra än de som pratar högst. Har man en obalans i naturen kommer man inte till rätta med den genom helikopterbekämpning. Långsiktigt måste vi ha en annan lösning. Kraftbolagen måste ta sitt ansvar för den situation som de har skapat, efter de vattenregleringar som de har infört. Det handlar om att jobba för folkets bästa i dag och i framtiden, inte använda metoder som bara fungerar för stunden.

Aage Hansen invänder och säger att det finns grupper som jobbar för att hitta andra lösningar.

– Det är sant att vi måste hitta mer långsiktiga lösningar, men samtidigt måste folk kunna leva under tiden, säger han.

Hur tycker ni att ni har skött er hittills?

– Det ska man fråga oss alla fyra, det är viktigt att vi har ett fungerande samarbete, och det har vi, säger Per-Johan Emtell.

Men är det inte viktigt att medborgarna, som har valt er, ser vad ni gör?

– Jag utgår ifrån att väljarna ser vår inverkan på politiken, säger Per-Johan Emtell.

Mer läsning

Annons