Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kan inte föregripa rättsväsendet”

I dagsläget finns inga planer från Rias andra stora bidragsgivare att som Göranssonska stiftelsen dra in sina bidrag efter anklagelserna om sexuellt ofredande mot föreståndaren.

Inte heller har man möjlighet att öka bidraget för att rädda verksamheten från stängning.

Annons

Efter Göranssonska stiftelsen är Sandvikens församling den största bidragsgivaren till Ria med 225 000 kronor per år. För dem kommer anklagelserna om sexuellt ofredande mot Rias föreståndare Mikael Håkansson som en överraskning.

Men det är något de kommer att behöva diskutera på sitt nästa kyrkoråd.

– Vi måste ju göra det. Jag tror inte att vårt bidrag skulle hjälpa Ria att hålla igång verksamheten och vi har inga resurser till att öka anslaget heller. Det säger sig självt att vi inte kan betala ut pengar till något som inte blir av, säger kyrkorådets sekreterare Lars Hansson.

Kultur- och fritidsnämnden i Sandvikens kommun är en annan stor bidragsgivare till Ria med sina 110 000 kronor per år. Men inte heller de har någon möjlighet att öka bidraget.

– Vi har inga pengar till att göra det. Skulle vi lägga till mer pengar till Ria så måste vi även ompröva våra bidrag till alla andra föreningar och organisationer, säger ordföranden Ulf Gillström.

De har heller inga planer på att omvärdera sitt beslut efter anklagelserna mot Rias föreståndare.

– Jag har egentligen inga kommentarer till det. Jag kan bara gå på det tidningarna skriver men han är ju varken anmäld eller dömd för någonting och vi kan inte föregripa rättsväsendet. Vi måste kolla vilka som blir drabbade av det här beslutet och det är väldigt många i det här fallet, säger Ulf Gillström.

Men på Göranssonska stiftelsen är det fortsatt locket på.

– Jag kan bekräfta att vi dragit in bidraget men vi uttalar oss aldrig om enskilda ärenden. Oavsett om det är en förening eller organisation så är det en sak mellan oss och de bidragssökande, säger Monica Rahm på Göranssonska stiftelsen.

Mer läsning

Annons