Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga flera mil gasledning

Swedegas vill bygga en gasledning mellan Gävle och Sandviken. Nu gör företaget en förstudie tillsammans med Gävle Energi, Sandviken Energi och Gästrikevatten för att hitta eventuella samverkansvinster.

Annons

Möjligheten att bygga en fjärrvärmeledning mellan Gävle och Sandviken för att binda ihop de båda städernas fjärrvärmenät utreddes för flera år sedan. Men det hindrar inte att man tittar på frågan igen, säger Alfons Kubulenso, VD för Sandviken Energi.

– Det var förr. Sedan dess har det skett en teknisk utveckling och vi ska dessutom ha en tidshorisont på tio år framåt.

Swedegas som äger naturgasledningarna mellan Stenungssund och Malmö, är framför allt intresserad av att bygga en gasledning för flytande naturgas, men även att transportera biogas i den om en biogasproduktion kommer i gång i området.

– Tanken är i så fall att man skulle gräva ner en fjärrvärmeledning eller vattenledning i samma schakt, säger Jesper Engstrand, affärsutvecklare på Swedegas.

Förstudien ska vara klar till sommaren.

– Den ska visa om det finns förutsättningar för ett samarbete. Men det kan mycket väl hända att den kommer fram till att det inte gör det, säger Per Laurell, VD för Gävle Energi.

Mer läsning

Annons