Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha skyddsjakt på rådjur

/
  • Rosenbusken på bilden för var några dagar sedan överfull med röda rosor, berättarÅsa Morberg. Men efter att ­rådjuren har festat klart på blommorna finns inte många kvar. Nu vill Åsa Morberg ha hjälp med att skjuta djuren.

Åsa Morberg i Sandviken har fått objudna gäster i sin trädgård. De kommer nästan dag­ligen och förstör växter och blommor. Nu vill hon få hjälp med att få dem skjutna.

Annons

Precis som många andra somrar har Åsa Morberg och hennes grannar i Sandviken problem med rådjur som kommer in på tomterna och äter växter och blommor.

I år hörde grannarna av sig till Åsa, som är ordförande i deras fastighetsägarförening, och bad henne att ta hand om problemet.

Hon ringde till kommunens miljökontor och berättade att rådjuren utgjorde ett problem i området och att de förstör i trädgårdarna. Senast de var inne i Åsa Morbergs trädgård gjorde de slut på en hel låda med astrar, två lådor krasse och en låda penseer.

– De var här senast i morse. Det är inte kul att de kommer och äter upp allting, det är ju blommor och växter för flera hundra kronor. De går till och med upp till huset och äter rosorna intill uteplatsen, säger Åsa Morberg.

När hon ringde till Bygg- och miljökontoret och berättade om problemet fick hon svaret att en tjänsteman skulle höra av sig. Tjänstemannen som ringde upp var enligt Åsa ganska oförstående inför problemet. Hon fick höra att hon själv fick söka rätt på den som kunde ta ansvar för detta ärende, berättar hon.

Hon skickade istället ett brev till kommunkansliets registrator som hänvisade henne till länsstyrelsen som har hand om skyddsjakt.

Men Åsa Morberg är inte nöjd. Hon påpekar att jägare från kommunen kommit och skjutit rådjuren när de ställt till problem tidigare.

– Jag är själv jägare och skulle kunna knäppa dem, men då går det väl som för Carolas Runar, säger hon.

– Jag har ingenting emot rådjur, de är fina och ska få finnas, men de hör inte hemma bland villatomterna, säger Åsa Morberg.

Men hon säger också att de kan bli argsinta. För några dagar sedan mötte ett av rådjuren grannens katt, berättar Åsa Morberg.

– Rådjuret jagade bort katten direkt, jag har aldrig sett den springa så snabbt.

Under fredagen skrev hon ett brev till länsstyrelsen för att be om hjälp med problemet.

Mer läsning

Annons