Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wakeboardprojekt gick på grund

/

Föreningen ESF Wakeboard ville sätta upp en vajerkonstruktion i Ältebosjön i Gästrike-Hammarby. Anledningen var att de på ett miljövänligt sätt skulle kunna bedriva wakeboardverksamhet för sina medlemmar. Men kommunens handläggningstid satte stopp för hela projektet.

Annons

Isabel Mattsson, ordförande i föreningen ESF Wakeboard, såg det för första gången i Stockholm förra sommaren. I oktober började de planera.

De fick 564 000 kronor i EU-pengar till projektet, som skulle sätta Gästrike-Hammarby på wakeboard-kartan. Satsningen bedömdes också vara unik för östkusten och sågs som ett miljövänligt alternativ till att använda båt.

– Man har två stolpar i sjön som är sammankopplade med en vajer. Med den åker man sedan över sjön, med hjälp av en liten elmotor. Vi har kollat runt och alla i byn är positiva. Det var också många lokala personer som ville vara med och bygga upp det här, säger Isabel Mattsson.

När de sökte bygglov och strandskyddsdispens framförde de också att det var viktigt att markägaren kontaktades i tid.

– Tanken var att det skulle vara klart redan den här sommaren för att kunna erbjuda ungdomar en aktivitet, något som kultur- och fritidskontoret också ställde sig positiva till.

Men bygg- och miljökontoret menade att de tio ritningar och skisser som lämnats in inte räckte.

– Jag har flera gånger efterlyst en karta över hur banan ska byggas, säger Lars-Göran Edholm, förste byggnadsingenjör på bygg- och miljökontoret.

I sitt svar till föreningen skriver han att ärendet är mer komplext än vad som framgick vid en första genomgång. Han menar att badplats, strandmiljö och djur- och fiskliv kommer påverkas. Han förklarar också att han behöver fler projekteringshandlingar för att kunna handlägga ärendet.

Det har lett till att föreningen har tvingats dra tillbaka sin bygglovsansökan. De saknar fortfarande 60 000 kronor, och Isabel Mattsson berättar att om två veckor har hon ingen möjlighet att fortsätta jobba med det här. Då finns ingen som kan arbeta vidare med projektet. I sitt brev till kommunen skriver hon att det är med vemod som de skickar tillbaka pengarna till EU.

– Lite konstigt är det också att de menar att bygget påverkar fisklivet. Det är ju på grund av att det är miljövänligt som vi vill göra det här. Det känns som att kommunen inte samarbetar med oss. Vi vill ju att de kontaktar markägarna så att vi tillsammans kan ta fram de kartor som behövs. Nu får vi köra med båtar nästa sommar istället, säger Isabel Mattsson.

Men Lars-Göran Edholm menar att det i dagsläget inte finns något konkret att visa upp.

– Det finns ingenting för folk att bilda sig en uppfattning om. Det är synd att de inte har någon som kan hjälpa dem att rita upp kartor. Det är ett bra initiativ, vi är positiva till det. Men det betyder inte att vi kan ta några genvägar. Ärendet måste ha sin gång.

Mer läsning

Annons