Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westberg på turné med Alfons Åberg

En teaterföreställning om Alfons Åberg är ute på sommarturné.
I morgon når den Sandviken.
Huvudrollen spelas av en före detta Gävlebo.

Annons

Roger Westberg beskrivs som något av ett fenomen i Sverige. Halsbrytande mimkonst är ett uttryck som ofta används om honom. Nu uppträder han på Smedsgården vid Gamla Bruket i Sandviken med föreställningen ”Hur långt når Alfons?”, baserad på en av böckerna om Alfons Åberg.

– Just den boken blev mest utlånad två år i rad på Stockholms Stadsbibliotek, säger Roger Westberg.

I slutet av 1980-talet bodde han i Gävle och jobbade på Folkteatern. I dag minns han mest föreställningen ”Den Stora Vreden” som höll på i uppemot sju timmar och bland annat spelades i Iggesund och i Gasklockorna.

– Jag minns också alla roliga människor jag jobbade med under åren i Gävle. Rolf Lassgård och Babben Larsson till exempel, säger han.

Har du uppträtt i Sandviken förut?

– Ja, ganska många gånger. Jag har spelat Robinson Crusoe i Sandviken och Hamlet och flera barnföreställningar. Att uppträda i Sandviken brukar vara trevligt.

En sportfråga kanske, men hur känns det inför söndagens föreställning?

– Jo, känns bra på upploppet. Men, jo visst känns det bra. Vi har gjort föreställningen från Skåne till Dalarna sedan premiären i december. Jag har tappat räkningen, men vi måste ha spelat pjäsen mellan 100 och 150 gånger.

Varför ska man komma och se pjäsen i morgon?

– Därför att den lämpar sig för både barn och vuxna. Den rör sig mellan stora filosofiska frågor och mer vardagliga saker.

Mer läsning

Annons