Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wiman Ambulance säger upp 37

/
  • ARKIVBILD S80-tillverkningen upphör i Sandviken. Med Volvos nya ambulans baserad på storbilen S80 hoppades Wiman Ambulance i Sandviken att erövra Europa. Efter drygt ett och ett halvt år flyttas nu tillverkningen till Laholm.

SANDVIKENFörsöket att driva en bilfabrik för Volvoambulanser i Sandviken är över.I början av nästa år flyttas all tillverkning av S80-ambulanser från Wiman Ambulance till företagets systerbolag i Laholm i Halland.

Annons
- Utvecklingskostnaderna för ambulanserna har blivit alldeles för höga. Tillsammans med felaktiga bedömningar av hur stor marknaden är gör det att vi gjort stora förluster i två år. Ett sätt att klara det är att flytta produktionen, säger Hans-Olof Nyblad, vd för Wiman Teknik.
Flytten innebär att samtliga 37 anställda på Wiman Ambulance sägs upp.

Besked i går
Företaget inledde förhandlingar med Metall, SIF och Ledarna på torsdagsmorgonen och på eftermiddagen fick de anställda det dystra beskedet.
- Vi har väldigt skickliga anställda som bygger världens bästa ambulans, men tyvärr kan de inte få fortsätta med det, säger Hans-Olof Nyblad.
Wiman Ambulance har tillverkat specialbyggda Volvoambulanser, som utvecklats inom företaget, i 2,5 år. De första planerna innebar att man skulle komma upp i en produktion på 150-200 ambulanser om året, men marknaden har inte visat sig vara så stor som man trodde. I dag ligger produktionen på två ambulanser i veckan.
Den dåliga lönsamheten ledde till att företaget redan i somras varslade personal om uppsägning. Då trodde Hans-Olof Nyblad att samordning mellan Wiman Ambulance och Wiman Teknik i Sandviken skulle räcka.
- De uppsägningarna var ett första steg, men det räcker inte, säger Hans-Olof Nyblad i dag.
- Vi måste avveckla produktionen här och flytta den till Yngve Nilsson Karosseri AB i Laholm. Yngve Nilsson Karosseri har redan organisation och lokaler för en produktion på 70-80 ambulanser om året. De kan få en lönsamhet som vi inte klarar, säger Hans-Olof Nyblad.
Yngve Nilsson Karosseri gör redan i dag förlängningen av chassit till Volvo S80 åt Wiman Ambulance, och senast den sista mars kommer företaget att ha tagit över hela ambulansproduktionen.
Kvar i Sandviken blir bara Wiman Teknik som i dag har 25 anställa och en omsättning på 25 miljoner kronor. Vid Wiman Teknik tillverkas andra ambulansmodeller, taxi- och färdtjänstfordon.
- Vi räknar med att Wiman Teknik ska växa ytterligare i framtiden. Men att i dag lova några av de uppsagda på Wiman Ambulance att de ska få nya jobb på Wiman Teknik går tyvärr inte, säger Hans-Olof Nyblad.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons