Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikenbor åtalas för grova narkotikabrott

(Uppdaterad 10.45) Bland sex personer i den internationella knarkligan som åtalades på tisdagsmorgonen finns två Sandvikenbor.
Av den åtta sidor långa stämningsansökan som lämnats in till Gävle tingsrätt framgår de exakta misstankarna mot just Sandvikenborna, som stal nickel för att köpa amfetamin.

Annons

Den 19 mars ska Sandvikenborna, i Skärholmen i södra Stockholm, ha köpt 2, 8 kilo amfetamin från två polska medborgare.
Polackerna pekas i åtalet ut som beställare av hela partiet av amfetamin, 21, 6 kilo, i Holland och distributörer av samma parti i Sverige.
Utom Sandvikenborna och polackerna åtalas två holländare som transporterade partiet till Sverige.
Polisen beräknade värdet i missbrukarledet till sex miljoner kronor.
Bakgrunden till hela polisoperationen var bekantskapen mellan två av de inblandade, den 34-årige Sandvikenbon och en av de polska medborgarna.
- De känner varandra sedan tidigare då de satt häktade tillsammans. Vi har haft telefonavlyssning på dem under tiden februari till och med maj, säger fallets åklagare, Peter Olofsson.
- Under utredningens gång kom den andra Sandvikenbon in i bilden, via nickelstölderna på Sandvik. Vi misstänkte att vinsterna från försäljningen skulle finansiera narkotikaköpet, säger Peter Olofsson.
Åklagaren bedömer straffvärdet för Sandvikenbornas brottslighet till sex eller sju år, medan han för övriga inblandade kan komma att yrka på tioåriga fängelsestraff.