Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikenhus förändrar

SANDVIKEN
Samtidigt som husfasader faller i Norrsätra och Björksätra arbetar Sandvikenhus som bäst med en omorganisation som berör de flesta av företagets 240 anställda.

Annons
Färre lägenheter kommer att innebära färre anställda och fastighetsskötarna kommer att få fler arbetsuppgifter. I framtiden kommer de istället att kallas för husvärdar. Det står klart efter en utdragen diskussion mellan fack och arbetsgivare.
Det kommunala fastighetsbolagets vd, Ingvar Ryckertz, tycker att det ännu är för tidigt att spekulera i hur stor personalstyrkan kommer att vara framöver.

Inga uppsägningar
Hos facket är man däremot på det klara med att antalet anställda kommer att minskas. Men några massuppsägningar, som det tidigare spekulerats i, blir det inte tal om, tror Kommunals klubbordförande Berndt Mollstedt.
- Jag tror inte på några uppsägningar alls, säger han.
Det kommer att lösas främst genom pensionsavgångar och att vikarier får gå, tror han.
Som husvärd kommer man att ha ansvaret för cirka 150-200 lägenheter. Många av de reparationer som i dag utförs av specialister ska husvärden klara själv. Han eller hon ska dessutom visa upp lägenheter för intressenter och ta hand om mindre störningar, berättar Ingvar Ryckertz. De flesta liknande företag har genomfört sådana här förändringar.
- Det har visat sig mer ekonomiskt, säger han.
Tanken är att företaget genom den nya organisationen ska spara pengar på personalkostnader, färre transporter och förstås färre hus att ta hand om. Hyresgästerna ska kunna känna en större trygghet och närhet till den person som sköter servicen.
- Det ska ge ett mer intressant och utvecklande jobb och ge en högre status, säger han.

Positivt
Även Berndt Mollstedt ställer sig positiv till omorganisationen. Åtminstone den del av den som hittills förhandlats fram.
- Nu är vi skapligt överens, säger han.
Exakt vilka krav som kommer att ställas på framtidens husvärdar är ännu oklart. Det ska nu diskuteras i arbetsgrupper med representanter från personalen, facket och arbetsgivaren.
I dag är fastighetsskötseln uppdelat tio olika områden. Sex inom centrala Sandviken och ett område i vardera Storvik, Järbo, Kungsgården och Årsunda. Troligtvis kommer områdesindelningen att vara densamma även i framtiden, tror Ingvar Ryckertz.
Fastighetsskötarnas arbetsuppgifter begränsas i dag till trapphusstädning, enklare reparationer och skötsel av utemiljön. Målning och mer avancerad el och VVS-service sköts centralt av specialistgrupper som åker runt till de olika områdena. Cirka tio procent av reparationerna klaras i dag av fastighetsskötarna ute på områdena, enligt Ingvar Ryckertz.
- Målet är 80-85 procent, säger han.
Det kommer att innebära omfattande utbildningsinsatser från företagets sida. Insatser som kostar pengar.
- Det ser jag som investering på lång sikt, säger Ingvar Ryckertz.

JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se