Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikenhus höjer hyran mest

SANDVIKENSandvikenhus vill höja hyrorna med åtta procent nästa år. Det är den största ökningen i landet. Orsaken är bland annat det stora antalet outhyrda lägenheter.

Annons
Enligt bolagets vd, Ingvar Ryckertz, är inte höjningen orimlig.
- Nej om vi ska hålla den nivå som vi har i dag är det den höjning som krävs.
Han säger att bolaget inte har höjt hyrorna sedan den första september 1998.
- Om vi ser på den tidsperiod som gått utan höjning och delar upp ökningen per år blir det inte så mycket.
Sandvikenhus har i dag en hyra som ligger på i genomsnitt 677 kronor per kvadratmeter och år.
Nästa år måste bolaget få ihop 16 miljoner kronor i extra tillskott. Detta för att kunna hålla samma nivå på service, tjänster och kvalitet, säger Ingvar Ryckertz. De pengarna motsvarar alltså en hyreshöjning på åtta procent.
Sandvikenhus ska ha fått kraftigt ökade kostnader för bland annat sopor, vatten och el. Det följer utvecklingen i samhället i övrigt, menar Ingvar Ryckertz.
Dessutom kvarstår bolagets problem med många tomma lägenheter. I dag finns mer än 700 tomma lägenheter i kommunen, något som kostar stora pengar.
- Även om vissa hus bara är bebodda till 75 procent finns ändå alla kostnader kvar.
Enligt Ingvar Ryckertz arbetar Sandvikenhus för att finna lösningar på problemen med tomma lägenheter. Bland annat är nu affären med det norska företaget Svensk Fritid i hamn. Två hus med 38 lägenheter har sålts. Hittills har tio norrmän köpt semesterlägenheter i Björksätra.
Under året har också runt 80 lägenheter rivits och det kommer att bli ytterligare rivningar.
Nu väntar tuffa förhandlingar med hyresgästföreningen. En sittning är avklarad och det blir ytterligare minst ett möte före jul. I början av januari, efter ett par förhandlingsmöten, hoppas Sandvikenhus att en överenskommelse ska vara nådd.

KARIN BERGKVIST