Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikenprofilen planerar nytt boende för ensamkommande i Kungsgården

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn kommer, om allt går enligt plan, att öppna i Kungsgården inom några månader. Det bekräftar Hayssam Mustafa Mohamad, som har ansökt om tillstånd för boendet.

Hayssam Mohammad är en välkänd profil i Sandviken som drivit företag sedan 90-talet, och driver bland annat Klackbaren i Gallerian. Han har tidigare fått utmärkelsen årets nybyggare 2011 i Gävleborg, något som GD då rapporterade om.

Boendet kommer, om ansökan beviljas, att drivas i samma lokaler som det gamla HVB-hemmet Kungsgårdens ungdomscenter. Ungdomscentret stängdes av IVO i september 2015 efter det kommit in ett stort antal anmälningar om missförhållanden och dåligt bemötande av dåvarande ägaren Agne Larsson.

Läs mer: Övergrepp och kränkningar på ungdomsboende – nu stängs HVB-hemmet i Kungsgården

Enligt Hayssam Mohamad kommer den nya verksamheten kunna ta emot 20-25 ungdomar. Även Johnny Larsson, fastighetsägare i Sandviken, kommer att vara med i verksamheten på ett hörn.

Hayssam Mohamad försäkrar dock att allt denna gång kommer att drivas på ett korrekt sätt.

– Jag kommer inte att driva boendet som den förre ägaren. Vi har redan hittat en föreståndare med utbildning och bakgrund inom socialtjänsten. Vi letar just nu efter personal till boendet, berättar han.

Läs mer: Villiga familjehem utreds inte – trots att behovet är enormt

Det har förekommit oro bland vissa grannar om vad ett nytt hem för unga pojkar i Kungsgården skulle innebära.

– Jag tycker det känns olustigt, man vet inte vilka det är som kommer hit eller vad de har för bakgrund, säger Peter Fågelskiold, en av grannarna som bor närmast.

Men enligt Hassan Mohamad finns inget fog för oron.

– De behöver inte vara oroliga. Jag kommer själv att vara på plats en hel del och vi kommer att driva verksamheten på ett korrekt sätt. Man kan inte döma folk utan att ha träffat dem, säger han.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!