Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikens byskolor blir kvar

SANDVIKENDet blir ingen nedläggning av byskolorna i Sandviken.

Men för Björksätraskolan och Murgårdsskolan tycks hoppet vara ute.
När det gäller gymnasieskolan ska kommunen satsa på distansstudier för att lösa den framtida trångboddheten.
I mars i år presenterades en utredning som kommunen beställt för att lösa de framtida lokalproblemen i skolorna i kommunen. Grundskolan kommer att se en 30-procentig minskning av elever de närmaste tio åren. Det innebär ungefär 1 400 elever. Samtidigt får gymnasieskolan en ökning med cirka 600 elever.

Inventering
Utredarna - ett konsultbolag - inventerade alla skolor i kommunen och kom till slut med ett förslag som skulle ge en årlig besparing på tio miljoner kronor, bara vad gäller hyreskostnader.
Konsulterna förordade en nedläggning av byskolorna Jäderforsskolan, Alsjöskolan i Åshammar och Hammarby skola. Dessutom ville man avveckla Murgårdsskolan och Björksätraskolan inne i Sandviken.

Stort motstånd
Förslaget mötte dock stort motstånd och utredningsgruppen fick i uppdrag att se över det framtida lokalbehovet igen.
I det nya förslaget backar man på förslaget om att lägga ner flera byskolor. I stället föreslås bland annat att kommunen frigör flera lokaler genom att kommundelsbiblioteken i Storvik, Åshammar och Österfärnebo flyttas till skolorna.
Och nu lovar Stefan Hedin definitivt att byskolorna blir kvar.
- Det har vi gett som vallöfte, konstaterar han.
Däremot kvarstår förslagen om att på sikt stänga hela Murgårdsskolan liksom även Björksätraskolan och åt det finns det inte mycket att göra, menar Stefan Hedin.
- Om det inte flyttar in otroligt mycket barn till Sandviken.

Utredningen föreslår också att lokala studiecentra inrättas runt om i kommunen.
I bland annat Järbo och Kungsgården ska sådana inrättas i skol/kommundelsbiblioteken. Där ska gymnasieelever och vuxna kunna bedriva studier på distans. Detta kan bli ett sätt för kommunen att lösa en del av gymnasieskolans lokalproblem. Men det kan också vara till nytta för gymnasieeleverna, hävdar Stefan Hedin.
- Det har förts diskussioner med eleverna. För dem som till exempel bor i Gysinge och Österfärnebo är det inte alltid roligt att åka flera mil om dagen för att komma till skolan. I stället ska de nu kunna gå till ett lokalt lärocenter eller sitta hemma och studera, säg en dag i veckan.
Formellt beslut om skolornas framtid kommer att tas under nästa år.
Särskolan däremot har redan nu stora problem med trångboddhet eftersom antalet elever ökar kraftigt. Ett beslut om hur lokalproblemen ska lösas måste tas redan i årets budget.

KARIN BERGKVIST


FAKTA Skolförslag
-Murgårdsskolan F-6 avvecklas helt till höstterminen 2006. 6-9 avvecklas helt till ht 2010.
-Björksätraskolan F-9 avvecklas helt till höstterminen 2007.
-Skolbiblioteken i Storvik sammanförs i Hedängsskolan och även kommundelsbiblioteket flyttas dit. Öppna förskolan flyttas till Hedängsskolan. Bullerbyns förskola i Storvik flyttar all verksamhet till Hedängsskolan ht. 2005.
-Kommundelsbiblioteken i Storvik, Åshammar, Järbo och Österfärnebo läggs ner och flyttas till skolorna på orterna.