Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikens sjukhus blir kvar

GÄVLE
Det blir inga nya neddragningar i vården vid Sandvikens sjukhus.
En enig landstingsstyrelse beslutade i går att avvisa de idéer om en ytterligare koncentration till Gävle som lanserats av sjukhusdirektör Lena Munkhammar.

- Förslaget borde aldrig ha hamnat på våra bord, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Tanken att flytta bland annat mottagningar och dagkirurgisk verksamhet från Sandviken till Gävle är inte ny utan har dryftats flera gånger under årens lopp. När sjukhusledningen i förra veckan åter tog upp idén var det mot bakgrund av sjukhusets försämrade ekonomi och landstingsledningens krav på åtgärder.
Lena Munkhammar sa sig vara beredd att utreda en koncentration till Gävle om politikerna så önskade. Nu har politikerna svarat och gjort det med ett rungande nej.
Att dra ned på verksamheten i Sandviken är inte aktuellt. Det skulle strida mot gällande strukturbeslut som anger att Sandviken ska ha ett närsjukhus med en viss nivå på verksamheten.
Ingrid Liljegrääs är mycket kritisk till att Lena Munkhammar inte själv tagit itu med länssjukhusets ekonomiska situation utan i stället kommit springande till politikerna med förslag på "lättköpta åtgärder". Som sjukhusdirektör har man sådana befogenheter att man inte behöver kalla på hjälp från politiskt håll för att hålla budgeten, menar hon.
Liljegrääs är också irriterad på det ordkrig mellan sjukhusen i länet som uppstått till följd av de ekonomiska problemen.
- Gör er egen läxa hemma i stället för att skylla på andra! säger Ingrid Liljegrääs.
Att landstingets ekonomi ser ut som den gör - ett budgeterat överskott på 167 miljoner riskerar att förvandlas till ett minus på 37 miljoner - beror inte på att omstruktureringen av sjukvården i Bollnäs går långsamt utan i första hand på en kostnadsexplosion vid främst sjukhusen i Gävle och Hudiksvall, framhåller Liljegrääs. Personalkostnaderna har ökat med nästan nio procent under första tertialet. Sjukhusen har anställt fler, beordrat mer överarbete och höjt lönerna mer än de haft pengar till.
Sjukhusdirektörerna kan inte skylla på att de får för lite resurser, tycker Ingrid Liljegrääs.
- Vi har i år räknat upp de ekonomiska ramarna för sjukvården med fem procent, det är en historiskt hög siffra.
Landstingsstyrelsen kräver nu att alla förvaltningar stramar åt sina kostnader så att de får balans i ekonomin. För Gävle-Sandvikens del handlar det om 25-30 miljoner kronor som måste hämtas hem innan året är slut. Det ska bland annat ske genom att man begränsar inhyrning av personal och konsulter, nyanställningar, investeringar, utbildningsinsatser och jourer.
Det enda som får stryka på foten i Sandviken blir sjukhusbiblioteket.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se