Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikens tryckeri trycker exklusivt

SANDVIKEN
I år firas minnet av heliga Birgittas födelse.
I sommar blir det en galamiddag i Vadstena med bland annat ett sändebud från Påven, kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Annons
En av presenterna som gästerna får är en exklusiv bok om heliga Birgitta och den är tryckt på Sandvikens Tryckeri.
- Vi gör arbetet åt en reklamfirma i Uppsala, säger Stefan Andersson, vd på tryckeriet. Boken blir på 104 sidor och ska ligga i en speciell kartong som dessutom är numrerad. Den specialupplagan är på 600 böcker. Det är också vi som trycker upp inbjudningskorten.
Men samma bok ska också tryckas i 6 000 exemplar, men i ett lite enklare utförande.
Sandvikens Tryckeri håller på att växa sig riktigt stor i branschen. Ett av Norrlands största med 35 anställda. Jobben fortsätter att strömma in.
- Vi har också gjort guideboken för Skansen, fortsätter Stefan Andersson. Den har vi tryckt i 19 000 exemplar och på fyra språk. Vi har också tryckt en av deras broschyrer i en upplaga av 120 000 exemplar.

Turistaffisch
- Vi håller även på och arbetar med en turistaffisch för Båstad turism. Det är gamle gästrikebekantingen flygfotografen Lars Bygdemark som ligger bakom det. Vi har för övrigt nära kontakt med fotograferna och har fått beröm för att vi inte misshandlar bilderna. Andra stora kunder är Sandvik, Folkhälsoinstitutet och Naturvårdsverket.
- Vi har också avtal med Gästrike inköp, berättar Andersson. Vi är ett av tre tryckerier som levererar trycksaker.
VHS, Verket för Högskolans Service, finns också med på kundlistan. Det är en statlig myndighet och här gäller den offentliga upphandlingen precis som det också gör för kommunen.
Från början var det här ett lokalt tryckeri som hade en fast och trogen kundkrets. I dag ser marknaden ut på ett helt annat sätt.

Konstböcker
- Nu siktar vi mot Uppsala och Mälardalen, säger Stefan. Vi har bland annat gjort konstböcker åt Uppsala Stift. Vi har den utrustning som behövs för att hänga med i den branschen.
I dag finns två stora offsetpressar i den nybyggda delen av lokalerna.
- Vi har fem man som jobbar skift i de två pressarna, säger Kjell Andersson, som ansvarar för produktionen. Vi kan köra 10 000 ark i timmen i var och en av pressarna. Det behövs onekligen.
Stefan Andersson hade som nytillsatt vd planer på att se allt tryck som lämnade tryckeriet.
- En god tanke som sprack snabbt, skrattar Stefan. Det blev nämligen högar på mitt rum.
- Ja, nu får man trycksaker i brevlådan som tryckts hos oss, men som vi aldrig har sett i vår produktion, menar Kjell.
Ändå är Stefan och Kjell lite oroliga för framtiden.
- Utvecklingen går mycket snabbt och det finns en viss risk att trycksakerna kommer att försvinna till Internet, menar Stefan.
- Men vi ska vara med på marknaden så länge det går.

JÖRGEN LARSSON