Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikentecknare kan få fint seriepris

Serietecknaren Li Österberg från Sandviken har nominerats till det fina seriepriset Urhunden.

Hon nomineras för "Ljusförgörerskan", en bok om Persefone från den grekiska mytologin som blir gravid efter att ha förförts av en gud i skepnad av en orm och om hennes frågeställningar kring moderskapet.

Läs mer: Recension av Li Österbergs nya bok

Urhunden har delats ut sedan 1987 till både svenska och översatta serieböcker. Namnet på priset kommer från Oskar Anderssons serietidningshund som är en korsning mellan en hund och en dinosaurie.

Fem tecknare har nominerats till priset, och förutom Li Österberg märks namn som Anneli Furmark och Knut Larsson.

Li Österberg har i sina serier tidigare skildrat småstadslivet i Sandviken, där hon läste vid Hammargymnasiets bildestetiska program för att sedan utbilda sig vidare som serietecknare vid Hofors serietecknarprogram. Hon har tidigare fått bland annat Sandvikens kulturstipendium och Seriefrämjandets stora fanzinpris. Förutom serieböckerna ger hon ut seriefanzinet Agnosis.

GD Kultur recenserade den nominerade boken tidigare i vår och skrev bland annat:

"'Ljusförgörerskan' är rakt berättad och tecknad med en avskalad form, dominerad av rena rutor utan för många distraktioner. I efterordet nämner hon namn som Tinet Elmgren och Carla Speed McNeil som inspirationskällor. Boken är underhållande och allmänbildningen slinker med som en extra bonus."

Om Li Österberg vinner Urhunden 2016 får vi veta på Bokmässan i höst då priset delas ut.