Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikgranskning får kritik

SANDVIKEN
Sandvik får ny kritik för sitt engagemang i Ghana. Företagets egen granskning av förhållandena kring gruvindustrin i landet får underkänt av flera miljöorganisationer. Metall, som genomförde en egen granskning på plats i Ghana, får också kritik för att ha blundat för miljöproblem och brott mot mänskliga rättigheter.

Annons
- Det är lite gammaldags tänkande, att man inte vågar erkänna problemen, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Joe Frans, själv uppvuxen i Ghana.
Han kommer att ta upp frågan om Sveriges och de svenska företagens ansvar genom en interpellation i riksdagen.
Kritiken framförs i ett nytt program från redaktionen för Uppdrag granskning, som sänds i Sveriges Television i kväll. Reportrar från redaktionen har granskat hur de svenska företagen Sandvik och Atlas Copco och fackföreningen Metall genomförde sina undersökningar efter programmet i våras. De svenska företagen anklagades då för att genom sina affärer med de inhemska gruvbolagen bidra till miljöförstöring och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Information från facken
Men de båda företagens rapporter, liksom Metalls, tillbakavisade många av uppgifterna i programmet, liksom det bakomliggande resonemanget. Enligt Metall fanns det ingen anledning att klandra varken Sandvik eller Atlas Copco för deras affärer med gruvbolagen i Ghana.
I det nya programmet får Metall bland annat kritik för att besöken i byarna runt gruvorna skedde med gruvföretagets egna representanter.
- Jag förstår att de gör ett nummer av det, säger Roger Johansson, internationell sekreterare på Metall, en av de tre representanter för facket som var på plats i Ghana i våras.
- Vår viktigaste information har vi fått från de fackliga organisationerna som tillhör samma international som vi. Vi har aldrig haft någon anledning att misstro dem, säger Roger Johansson.
Han medger att gruvdriften har lett till miljöförstöring och stora problem för lokalbefolkningen. Men miljömyndigheten i Ghana, som Metall också träffade, granskar företagens verksamhet seriöst. Förhållandena är inte som i Sverige, men frågorna kring gruvnäringen diskuteras öppet i medierna i Ghana. Mycket av miljöförstöringen är dessutom av gammalt datum.
- Vi är inte dumma. Det finns en intressekonflikt, det gör det oavsett var man bedriver gruvdrift.
- Miljömyndigheten är seriös. Jag anser inte att vi ska tala om för dem hur de ska jobba, säger Roger Johansson.

Vill inte intervjuas
Sandvik har vägrat att låta någon representant intervjuas i det nya programmet. Enligt Sandviks informationsdirektör Heléne Gunnarson finns det inga förutsättningar för en dialog med de ansvariga för programmet. Företaget anser att reportern redan bestämt sig för en uppfattning.
- Vi beslutade att svara skriftligt på hans frågor, säger Heléne Gunnarson.
I det nya programmet anklagas Sandvik bland annat för att ha hoppat över ett utlovat besök i en av de drabbade byarna i Ghana. I stället skickade Sandvik sprit till byledningen.
Enligt Sandvik genomfördes besök i tre olika byar. Det fjärde inställdes med kort varsel på grund av tidsbrist. I stället instruerades den lokale chauffören att lämna över en gåva, enligt den lokala sedvänjan.
- Vilken gåva det skulle vara lade vi oss inte i, säger Heléne Gunnarson.

"Oansvarigt"

Enligt henne har Sandviks inställning inte förändrats. Sandvik har inte brutit mot några av regler som styr internationella företags agerande i tredje världen och affärerna med gruvföretagen kommer att fortsätta.
- Det har framkommit uppgifter som stärker vår uppfattning, säger Heléne Gunnarson och hänvisar till en rapport från den svenska ambassaden i Nigeria.
Men debatten om de svenska företagens ansvar kommer att fortsätta, enligt Svenska Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson.
- Att säga att det inte är deras bord är ganska oansvarigt.
Han vill ha en träff med både Atlas Copco och Sandvik för att diskutera fortsättningen och han är övertygad om att företagen kommer att engagera sig mer aktivt.
- Jag tror att det finns öppningar och att man kommer vidare, säger Mikael Karlsson.

SVEN-OLOF EKMAN