Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikledning sänker sina löner

UPPDATERAD 14:30 Alla tjänstemän på Sandvik Tooling I Sandviken får behålla jobbet. I stället blir det en generell arbetstidsförkortning med 12 procent och en bruttolönesänkning med 6 procent. Bolagets ledningsgrupp går samtidigt med på att sänka sina löner lika mycket.
– Det är en fantastiskt bra signal, säger Tomas Eriksson på fackförbundet Unionen.

När Sandvik Tooling lade sitt varsel i början av året varslades totalt 490 personer i Sandviken, Gimo och Stockholm. 80 av dem var tjänstemän i Sandviken.
Tidigare har IF Metall i Gimo kommit överens med företaget om en arbetstidsförkortning för alla medlemmar. Avtalet för tjänstemännen i Sandviken gäller från den 1 juni fram till 31 mars 2010.
– Då hoppas vi att vi har fått en uppgång, säger Tomas Eriksson.
Alla får behålla jobbet och alla på företaget, inklusive den högsta ledningen, bidrar till att sänka företagets kostnader för att klara övervintringen.
– Vi är väldigt nöjda, säger Tomas Eriksson.
De anställda får sin lön sänkt med 6 procent. Dessutom skjuts årets lönerevision upp och de anställda får också ut sin bonusandel i form av ledig tid.
Hur ledningens lönesänkning ser ut i detalj är inte klart. De personerna har både fasta och rörliga löner, men enligt Sandviks informationsdirektör, Anders Wallin, kommer de att sänka sina löner i samma omfattning som resten av personalen.
VD:n för Sandvik Tooling, Anders Thelin, tjänade nästan 10 miljoner under rekordåret 2007. 2006 hade han en årslön på 6,5 miljoner. Om han tjänar lika mycket i år skulle en lönesänkning med sex procent innebära att han avstår drygt 300 000 kronor under perioden som avtalet gäller. Någon arbetstidsförkortning gäller inte för ledningsgruppen.
Förhandlingarna för metallarbetarna i Sandviken är inte klara.