Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviks hemliga satsning

SANDVIKEN Under stort hemlighetsmakeri har Sandvik Kanthal tillsammans med ABB och svenska universitet utvecklat ett nytt supermaterial med unika egenskaper. Sandvik har världslicens för tillverkningen av materialet som ska lanseras kommersiellt efter årsskiftet.

Annons
Materialet är en legering, som bland annat består av titan, kisel och kol som kombinerar egenskaper hos metaller och så kallade keramer.
Det är extremt hårt, extremt värmetåligt, har en bra ledningsförmåga för elektrisk ström och är extremt slitstarkt. Dessutom är det relativt lätt att bearbeta.
- Det har en mycket intressant kombination av goda egenskaper, säger Mats Sundberg, chef för en av forskningsavdelningarna på Sandvik Kanthal i Hallstahammar.

Kanthal köptes upp av Sandvik 1997. I slutet av det året fick bolagets forskningsavdelning höra talas om ett nytt material som tagits fram av en amerikansk materialforskare.
- Då tog vi de första kontakterna och började så smått med en egen utveckling.
Sedan dess har Sandvik fått ett antal patent godkända för tillverkningsmetoder med det nya materialet, som har döpts till Maxthal.

Parallellt med den egna forskningen har Sandvik haft ett samarbete med ABB, universiteten i Linköping och Uppsala, och statliga Vinnova för att utveckla tillämpningar.
Nu kan Sandvik Kanthal tillverka Maxthal i stor skala och provar också materialet för kunders räkning. Efter årsskiftet kan de första kommersiella produkterna levereras.
- Det ser lovande ut, säger Mats Sundberg.
För Kanthal är det materialets extrema tålighet mot temperaturväxlingar som är mest intressant. Kanthal tillverkar bland annat ugnar för industriprocesser som kräver mycket höga temperaturer.

För ABB är det ledningsförmågan och slitstyrkan i det unika materialet som är avgörande. Med en tunn film av det nya materialet kan prestandan och livslängden för elektriska kontakter förbättras kraftigt.
Bara den marknaden är värd cirka 100 miljarder kronor per år, och ett nytt företag har knoppats av från Linköpings universitet i samband med utvecklingsarbetet.
Hur stort genombrottet kan bli vill Mats Sundberg inte uttala sig om, men användningen av Maxthal kan mycket väl sprida sig i Sandvikfamiljen. Det finns gott om outforskade områden, där supermaterialet kan komma till användning.
- Det hoppas vi.
- Det är svårt att känna till alla tillämpningsmöjligheter från början, men det är samtidigt lite grann av tjusningen, säger Mats Sundberg.
Sven-Olof Ekman