Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks resultat sämre än väntat

/

Sandvik redovisade en vinst för det fjärde kvartalet på drygt 1,1 miljarder kronor före skatt, vilket var knappt en halv miljard sämre än väntat. För Sandvik Materials Technology – med 4 000 anställda i Sandviken – fortsätter kräftgången.

Annons

Omsättningen ökade med 1,8 miljarder kronor till 25,1 miljarder, den högsta någonsin, medan orderingången minskade med 2,3 miljarder kronor till 24 miljarder.
Vinsten på 1,1 miljarder före skatt kan jämföras med vinsten på 2,8 miljarder i samma kvartal 2010.
Resultatet tyngs av engångskostnader för omstruktureringen av företaget men för Sandvikanalytikerna var rapporten ändå en besvikelse. Enligt Reuters var genomsnittet av förväntningarna en vinst på 1,5 miljarder.
För affärsområde Sandvik Materials Technology var bilden splittrad med hög efterfrågan från främst olje- och gasindustrin men med fortsatt försvagning inom flera andra områden.
Framför allt är det de så kallade standardprodukterna som fortsätter att sälja dåligt, lågförädlade produkter som utgör komponenter i konsumentartiklar som brödrostar, kaffebryggare och vitvaror.
Där försöker SMT-ledningen – som en del av det så kallade step change-programmet – att vrida produktutbudet mot mer högförädlade produkter inom energisektorn. Stängningen av trådtillverkningen i Hallstahammar är en del i den utvecklingen.
Men det tar tid och det är en lång bit kvar. Än så länge är fördelningen jämn mellan låg- och högförädlade produkter.
Hur de kommande strukturförändringarna kommer att påverka verksamheten i Sandviken återstår att se. Enligt SMT-chefen Jonas Gustavsson är tanken att den produktionskapacitet som frigörs när standardprodukterna fasas ut ska kunna användas i annan produktion.
– Därmed inte sagt att vi kommer upp i samma volym, säger han.
SMT gjorde 200 miljoner kronor i vinst i kvartalet, justerat för engångskostnader, vilket var en nedgång med knappt 40 procent jämfört med samma kvartal 2010. Orderingången sjönk med hela 19 procent.
Jonas Gustavsson säger att efterfrågan var ”lite svagare än väntat” men att framtidsutsikterna ändå är goda, inte minst med tanke på att SMT sitter på unika produkter och material. Han poängterar också att omorganisationen går bra.
– Det som gör stora företag stora är att de ständigt ifrågasätter sin produktportfölj. Det är en ständig evolution, säger han.
Koncernchefen Olof Faxander ser i det stora hela positivt på resultatet i det fjärde kvartalet.
– Affärsläget var fortsatt stabilt, främst inom Sandvik Tooling som utvecklades mycket bra men även för Sandvik Mining and Construction.
– Den nordamerikanska marknaden var stabil i kvartalet liksom stora delar av Europa och Asien, säger han i en kommentar.
Trots vinstraset kunde Olof Faxander också leverera en försenad julklapp till aktieägarna.
– Styrelsen har, baserat på Sandviks starka marknadsposition och intjäningsförmåga, beslutat att föreslå att utdelningen höjs till 3,25 kronor (3,00) per aktie.
För helåret 2011 uppgick faktureringen till 94 miljarder kronor, högst någonsin och att jämföra med 83 miljarder 2010. Rörelseresultat landade på 10,1 miljarder men belastades jämfört med föregående år med drygt 3,3 miljarder till följd av omstruktureringsåtgärder och nedskrivningar samt med drygt 200 miljoner till följd av ändrade metallpriser.

Mer läsning

Annons