Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks vinst bättre än väntat

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en vinst före skatt på 1 110 miljoner kronor för tredje kvartalet 2011. Det kan jämföras med vinsten på 2 120 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Annons

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en vinst på 1 087 miljoner kronor.
Faktureringen steg till 23 528 miljoner kronor, från 20 241 miljoner kronor ett år tidigare, och orderingången steg till 24 825 miljoner kronor, från 21 523 miljoner kronor.
Bolaget varslar samtidigt 365 anställda i Sverige om uppsägning.
Goodwillnedskrivningar och omstruktureringskostnader har påverkat rörelseresultatet med sammanlagt cirka 1,7 miljarder kronor.
"Mot bakgrund av den ökade makroosäkerheten på marknaden har vi en ökad beredskap för en eventuellt svagare konjunkturutveckling de kommande kvartalen", skriver vd Olof Faxander i rapporten.
Varslen gäller anställda vid Sandvik Materials Technology och Sandvik Mining and Construction i Sandviken, samt vid Sandvik Materials Technology i Hallstahammar.
Sandvik har satt i gång ett omfattande förbättringsprogram inom Sandvik Materials Technology som på sikt ska minska kostnaderna med cirka 500 miljoner kronor de kommande 2–3 åren, skriver bolaget.
Efter en översyn har bolaget kommit fram till att det finns en övertalighet motsvarande cirka 500 anställda globalt, varav 295 anställda i Sverige. Det handlar om 230 anställda i Sandviken och 65 i Hallstahammar. I Sandviken berör varslet enbart tjänstemän. I Hallstahammar berörs 20 tjänstemän och 45 kollektivanställda.
Dessutom varslas 70 tjänstemän i Sandviken när Sandvik Mining and Construction delas i två affärsområden.

Mer läsning

Annons