Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviksbo åtalas i sprithärva

SANDVIKEN
25 000 liter 96-procentig smuggelsprit omvandlades till 62 500 liter drickbar sprit. Spriten såldes sedan vidare.

Annons
I går åtalades den 28-årige sandviksbo, som suttit häktad sedan snart en månad tillbaka, misstänkt för grovt smuggelbrott.
Den 30-årige gävlebon, som är misstänkt i samma omfattande smuggelhärva i Gästrikland och Dalarna, befinner sig dock fortfarande på fri fot.
Om 28-åringen fälls väntar sannolikt ett flerårigt fängelsestraff.
- Det räknar jag med. Ett exempel är ett annat mål där det var frågan om 14 000 liter sprit. Där dömde rätten till fängelse i ett år och sex månader. Här rör det sig ju betydligt mer, säger kammaråklagare Margaretha Lidman Ling vid Internationella åklagarkammaren i Uppsala.
En 49-årig man från Krylbo är åtalad tillsammans med 28-åringen, misstänkt för samma brott. Det var i det förråd som 49-åringen hyrde på ett industriområde i Avesta som polisen i början av mars hittade 12 000 liter 96-procentig smuggelsprit. Spåren ledde sedan vidare till Årsunda och 28-åringens fastighet där polisen sedan beslagtog 1 000 liter smuggelsprit. Den ensliga gården i Årsunda ska ha fungerat som en omlastningsstation för vidare transport av spriten.
28-åringen anhölls i sin frånvaro och greps några veckor efter tillslaget på Arlanda när han klev av ett plan från Thailand.
- Han erkänner brott, alltså olovlig befattning med smuggelgods. Han har tagit emot, fraktat, lastat och hanterat spriten. Däremot förnekar han grovt brott, säger Margaretha Lidman Ling.

62 000 liter drickbar sprit
Hon har dock fått backa i sina påståenden. Mängden smuggelsprit som de misstänkta ska ha hanterat var tidigare 75 000 liter till ett marknadsvärde av 34 miljoner kronor. Nu har mängden alltså krympt till 25 000 liter och marknadsvärdet till tolv miljoner kronor.
- Det är en fråga om vad som går att bevisa. Och det jag anser mig kunna bevisa är att männen gemensamt och i samförstånd har hanterat 25 000 liter 96-procentig sprit som har omvandlats till 62 000 liter drickbar 38-40-procentig sprit, säger Margaretha Lidman Ling.
Den 30-åriga gävlebon kan, eftersom han fortfarande befinner sig på fri fot, inte åtalas tillsammans med de övriga huvudmisstänkta, den 28-årige sandviksbon och 49-åringen från Krylbo. 30-åringen, som förmodas befinna sig i Thailand, är dock häktad i sin frånvaro och även internationellt efterlyst. Hans tillgångar är dessutom belagda med kvarstad vilket innebär att han inte har tillgång till dem.
Nästa vecka inleds rättegången vid Falu tingsrätt.

SOFIA ÖHLANDER