Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandviksbo begärd utlämnad

SANDVIKEN
Den 35-årige sandviksbo som misstänks för flyktingsmuggling begärs utlämnad till Australien.

Annons
Mannen som sedan den 20 maj suttit anhållen i Sandviken är misstänkt för att vara en av huvudmännen bakom en fartygskatastrof utanför Australien där drygt 350 flyktingar omkom.
GD har tidigare berättat om mannen, en irakier som sedan februari i år har permanent uppehållstillstånd och är bosatt i Sandviken. Mannen har sedan mitten av maj varit anhållen i sin frånvaro av domstol i Australien.
Nu inleds en process för att avgöra om mannen ska utlämnas eller inte.

350 omkom
Människosmugglingen som 35-åringen misstänks för inträffade i oktober 2001 då ett kraftigt överlastat fartyg med 421 passagerare gick till botten utanför Australiens kust. Drygt 350 människor omkom vid fartygsolyckan varav många barn.
Nu har Australien formellt till justitiedepartementet begärt att mannen ska utlämnas för att ställas inför rätta i Australien.
- Begäran finns inte hos oss än, säger kammaråklagare Magnus Berggren på internationella åklagarkammaren i Uppsala.
Det blir nu riksåklagaren som gör en första kontroll sedan lämnas ärendet till den lokala åklagaren, i det här fallet Magnus Berggren.

Kan gå snabbt
Han kommer sedan inom åtta dagar att begära mannen häktad vid Sandvikens tingsrätt.
Magnus Berggren har redan stora delar av uppgifterna klara och räknar med att kunna lämna sitt yttrande till riksåklagaren före den 18 juli.
Om mannen inte motsätter sig en utlämning kan den sedan gå rätt snabbt.
Om bevisen anses tillräckliga och mannen motsätter sig en utlämning går ärendet till Högsta Domstolen som avgör frågan.
- Då kan det ta längre tid, kanske uppåt ett år, säger Magnus Berggren.
Mannen är inte misstänkt för några brott i Sverige, men internationellt efterlyst då australiensiska myndigheterna misstänker honom för både för människosmuggling och penningtvätt.
ULF GRANSTRÖM