Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandy dränkte USA:s ostkust

/

Monsterstormen Sandy, en av de värsta som drabbat USA, har dränkt stora delar av östkusten.

Annons

Monsterstormen Sandy, en av de värsta som drabbat USA, har lagt stora delar av östkusten under vatten.

Sju miljoner människor och företag är utan ström och på Manhattan har vägtunnlar och tunnelbanor fyllts med havsvatten.

En svag lukt av bränt kan kännas på New Yorks vattenfyllda gator från de spridda bränder som uppstått efter kortslutningar i det lamslagna elnätet.

- Nedre Manhattan är täckt av vatten. Jag överdriver inte. Havsvatten forsar ner i Battery-tunneln, sade Howard Glaser vid delstatsregeringen tidigare under natten.
President Barack Obama har beslutat att situationen i delstaten New York ska klassificeras som en katastrof, rapporterar AFP.

Beslutet innebär att situationen är alltför omfattande för att delstaten ska klara av den på egen hand och att betydande ekonomisk hjälp kan ges från den federala regeringen till såväl den privata som den offentliga sektorn.

Vattenmassor har brutit igenom en flodvall i norra New Jersey, rapporterar AFP. Räddningsteam har gett sig ut i räddningsbåtar för att hjälpa nödställda. Tre städer ligger i farozonen.

Polischefen Ralph Verdi säger till CNN att vattnet stigit nästan två meter i några områden.

Ovädret drog in över land i södra New Jersey på måndagskvällen lokal tid, med vindhastigheter på runt 36 meter per sekund. Flodvågorna som piskades upp sammanföll med stigande tidvatten och hällregn. Resultatet blev stora översvämningar på många håll längs kusten.

På södra Manhattan steg vattnet snabbt och i Battery Park hade vattennivån ökat med 4,2 meter och vatten rasade ner i Battery-tunneln, som förbinder södra Manhattan och Long Island.

Sju av tunnlarna i New Yorks tunnelbanesystem har också översvämmats.

- New Yorks tunnelbanesystem i city är 108 år gammalt men det har aldrig tidigare stått inför en så omfattande katastrof som den vi upplevde i går, säger Joseph Lhota, ordförande för stadens transportmyndighet MTA.
Förutom tunnelbanetunnlarna har även sex bussgarage översvämmats.

- Orkanen Sandy förstörde hela vårt transportsystem, i varje stadsdel och kommun i regionen. Den har fällt träd, slagit ut elen och översvämmat tunnlar, järnvägsgårdar och bussdepåer, säger Lhota.
President Barack Obama säger att det kommer att ta flera dagar innan ström och kollektivtrafik börjar fungera helt och hållet.

- Många räddningsteam kommer inte att kunna börja återställa elen förrän vindarna avtar i styrka, sade presidenten enligt New York Times.
På grund av det kollapsade elnätet har människor svårt att få information om hur hårt orkanvindarna slagit. Men minst 14 människor har hittills mist livet till följd av stormen. 6,8 miljoner människor och företag på östkusten har blivit strömlösa, enligt Reuters sammanställning.

När nu stormen Sandy rör sig mot USA:s inland har den avtagit i styrka. Över Pennsylvania uppmättes vindhastigheten till 29 meter per sekund, enligt USA:s orkancenter i Miami. Men stormen kan fortfarande orsaka stora översvämningar och kraftiga vindar, enligt landets meteorologer.

Det råder ännu stormvarning över stora delar av Atlantkusten och Sandy väntas släppa nästan en meter snö över västra Virginia. Över en miljon människor i tolv delstater har beordrats att lämna sina hem.

En kraftig brand sprider sig vid Breezy Point på Rockaway Beach, en halvö som sträcker sig ut nedanför stadsdelen Brooklyn. Branden har redan förstört över 50 hem och fler än 200 brandmän tampas fortfarande med de vilda lågorna, rapporterar CNN. Arbetet försvåras av vattenmassorna.

På Staten Island, Rockaway Beach och Coney Island har räddningsoperationer inletts sedan boende ignorerat evakueringsorder. Flera av husen är fyllda med vatten upp till taket.

Nerfallna elledningar utgjorde en stor fara efter blåsten och översvämningarna. En av dem som miste livet var en kvinna i New York-stadsdelen Queens som steg i en vattenpöl som blivit strömförande, rapporterar Reuters.

Tiotusentals New York-bor struntade i evakueringsordern. Bilar sågs flyta på flera gator på Manhattan och längs med Long Beach drev bilar omkring i vattnet. Den västra delen av nedre Manhattan liknar en mindre flod. Men vattenmassorna har svept in över flera delar i miljonstaden.

David Arnold från New Jersey bor nära kusten.

- Havet har tagit sig in på vägarna, träd faller överallt. Så här illa har det aldrig varit, säger han till New York Times.
New Jerseys guvernör Chris Christie kritiserade borgmästaren i Atlantic City, som nåddes först av stormen, för att inte ha beordrat evakueringar. Någon hjälp är inte att vänta förrän det ljusnar i dag, sade han. USA:s östkust är fem timmar efter svensk tid.

- Jag kan inte med gott samvete skicka in räddningsarbetare... inte heller kan jag skicka in dem i mörkret, med alla risker de utsätts för, sade Christie vid en presskonferens.
På många håll längs östkusten har myndigheterna förbjudit privatbilar på viktiga vägar så att räddningsfordon ska kunna komma fram.

Området kring en byggarbetsplats nära Central Park på Manhattan utrymdes, sedan toppen av en byggkran rasat och hängde hotfullt löst vid 90-våningsbygget. Gatorna runt omkring stängdes av och 300 lägenheter i tre byggnader utrymdes.

I New York med omnejd finns mellan 20 000 och 30 000 svenskar, enligt UD. Det finns inga uppgifter om att någon skulle ha skadats.

Tidigt i morse tog SAS beslutet att åter börja flyga till Washington. Men flygningarna till och från New York är fortsatt inställda under dagen. Det rör sig om en avgång från Köpenhamn och en från Stockholm. Totalt drabbas runt 900 passagerare, inklusive de som skulle ha rest från New York till Norden.

- Vi kommer ta beslut sent i kväll om hur vi kommer att göra i morgon, säger Malin Selander, pressansvarig på SAS.
Över 13 000 flygningar har ställts in på grund av ovädret. Börsen på Wall Street är stängd både måndag och tisdag, liksom skolor och många myndigheter.

Ovädret blåste också av valrörelsen, bara en vecka före presidentvalet. Både president Barack Obama och hans republikanske utmanare Mitt Romney ställde in kampanjmöten för att visa att de tar naturkatastrofen på största allvar. Ingen har glömt orkanen Katrinas förödande inverkan på George W Bushs popularitet.

Mer läsning

Annons