Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sånguppvisning i den högre skolan

Det var ett maffigt storband som publiken fick möta innan sångerskan Deborah Brown från Kansas City intog scenen för en sånguppvisning i den högre skolan.

Sandviken Big Band med sin ledare Åke Björänge visade redan i sitt inledningsnummer med eftertryck att den nuvarande sammansättningen är den intressantaste i bandets historia.

The Way You Look Tonight som startnummer följdes av Thad Jones soft melodiösa It Only Happens Every Time.

Sedan tog Deborah över scenen.

The Song blev hennes öppning där tenoristen Patric Lundstedt fick ett solo. I Irving Berlins Always övergick hon till scatsång vilket verkligen slog an på den entusiastiska publiken – en stor sådan.

Det blev flera melodier från den amerikanska sångboken. I´ve Got My Love To Keep Me Warm, extranumret On the Sunny Side of the Street och It´s a Wonderful World kunde räknas in. En originell tappning fick My Favourite Things från Sound of Music.

Kvällens längsta applåd fick dock Deborah Brown efter Charlie Parkers Donna Lee som baseras på harmonierna till Indiana. Där fick hennes teknik fullt utlopp i det hypersnabba tempot och bas och trummor, det vill säga Rasmus Diamant och Rolf Andersson, fick verkligen bekänna färg.

Det är tekniken som frapperar hos Deborah. Men jag skulle gärna ha hört henne i flera ballader där hon kunde berätta sina historier mera fritt. Men publiken stortrivdes, vilket var kul när nu Sandvikenbandet flyttat över kommungränsen med sina konserter. Det är vi Gävlebor tacksamma för och bugar.

Från bandet kom flera bra kortare solistinsatser. Per Haglind fick större plats med sin growl-trombon i I Got It Bad, precis som en Ellingtons trombonspelare skulle ha gjort. I Donna Lee fick Krister Anderssons altsax ett mycket berättigat utrymme som förvaltades enormt bra. Vilken musikant!

Honom hade nog flera med mig velat höra mera av, och han kommer tillbaka till jazzklubben ihop med Georgie Fame i november. Skriv in det i almanackan!

Göran Olson