Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt bokmoms en succé

GÄVLE/SANDVIKENEtt halvår med sänkt bokmoms har gått, och bokhandlarna jublar.

-Vi har ökat ordentligt, framförallt pocketförsäljningen har ökat med 20 procent, säger Björn Hallberg på Hallbergs bokhandel i Gävle.
Han konstaterar också att årets bokrea blev en ordentlig försäljningssuccé.
-Vi sålde slut på allt på två och en halv vecka, säger han.
Bokmomsen sänktes från 25 till sex procent vid årsskiftet. Det har fått många svenskar att handla fler böcker.
Både gamla och nya kunder köper mer böcker än tidigare.
-Jag tror att vi har fått fler kunder. När momsen sänktes var det så mycket om det i media. Vi hade folk här som sa att de aldrig tidigare köpt en bok. Sen tror jag att våra trogna kunder unnar sig mer, säger Anki Johansson på Bokia i Sandviken.
-Jämför man med juni förra året ökar vi med 21 procent. Det är otroligt jämfört med andra avdelningar på varuhuset som ökar med tre-fyra procent, säger Cicki Hjelte som är säljcoach på Åhléns hem och media.
Enligt henne började uppgången redan före momssänkningen.
-Det var bra innan också, om man jämför med för tre år sedan. Men det har blivit ännu bättre. Och bokrean ska vi inte prata om, det är flera procent upp, säger hon.
Alla försäljare är överens om att pocketböckerna står för den största ökningen. Därefter kommer skönlitteratur, topplistan och mat- och fackböcker.
Momssänkningen ger ju också större genomslag ju dyrare böckerna är.
-Nyheterna kostar i dag 199 kronor. Tidigare hade vi extrapris på 249, så det är klart att det gör skillnad, säger Björn Hallberg.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159627
magnus.lundquist_gd.se