Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sänkt skatt för singelföräldrar

Magdalena Andersson

, ordförande Moderatkvinnorna, om vikten av att satsa på ensamstående föräldrar, genom sänkt skatt, för att förhindra att de fastnar i utanförskap och fattigdom.

Inkomstklyftorna i Sverige har ökat under senaste årtiondena, och andelen barn som lever under fattiga förhållanden är allra störst i familjer med ensamma föräldrar. För dem är det extra viktigt att familjepolitiken kombineras med en ansvarsfull jobb- och skattepolitik som syftar till att göra det lönsamt att arbeta. Därför föreslår Moderatkvinnorna en sänkning av skatten för ensamstående föräldrar genom ett särskilt skatteavdrag. Ett avdrag på 10 000 kronor skulle enligt Riksdagens Utredningstjänst ge en person med normalinkomst ett tillskott på 3 144 kronor. Vi avvisar modeller som handlar om ökade bidrag för ensamföräldrar, det är fel väg att gå för att öka deras inkomster. Vårt förslag om ett införande av ett grundavdrag värnar alliansens jobblinje och ökar inkomsterna utan att gå vägen över bidragssystemen.

Vi lever i en tid där allt fler rapporter vittnar om ökad barnfattigdom i Sverige. Den senaste undersökning som SCB har gjort, visar att sammanlagt 15 procent av svenska barn växer upp under fattiga förhållanden. Bland barn till utländska föräldrar lever så många som hälften av alla barn till ensamstående föräldrar med utländsk bakgrund i vad som av Rädda Barnen har definierats som fattigdom. Om vi blickar utanför Sverige så visar statistik från EU-kommissionen att nästan vart femte barn i EU lever under fattiga förhållanden. Under 2006 bedömdes således omkring 19 miljoner barn i EU-länderna leva i, eller på gränsen till, fattigdom. Detta är mycket oroväckande.

Det som är positivt i dessa nedslående rapporter är en undersökning från Stockholms Universitet som visar att det endast är två procent av barnen som lever under fattiga förhållanden under minst sju år av uppväxttiden. Definitionerna av fattigdomsbegreppet går ibland isär, och huruvida Universitets siffror är korrekta eller inte kan diskuteras, men faktum kvarstår att situationen för de barn som lever under fattigdomsförhållanden inte är acceptabel. Barn som lever i familjer som har det knapert kan ofta inte delta i olika fritidsaktiviteter och saknar också en grundläggande trygghet. Många som varit, eller som står ensamstående föräldrar nära, vet också hur svårt det kan vara. Många upplever att de inte räcker till, varken som person eller ekonomiskt.

Det är nödvändigt att satsa på denna grupp med ensamstående föräldrar (oftast kvinnor) som har fastnat i ett ofrivilligt utanförskap och fattigdom. Lösningen på problemet är inte att höja deras bidrag. Ett införande av ett särskilt grundavdrag för ensamstående föräldrar med barn är därför ett konkret förslag från Moderatkvinnorna. Hur detta bör utformas i detalj återstår att utreda, men vi vill att regeringen ska sätta denna fråga högt på sin prioriteringslista.

Ensamstående föräldrar ska vara medvetna om att det finns politiker som tar frågan på allvar och söker konkreta förslag som underlättar livet för dem och deras barn.

Magdalena Andersson

Ordförande Moderatkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel