Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för Van-mannen

/

Hovrättsförhandlingen blev en framgång för Vanmannen.
Han friades från tre anmälda våldtäkter och straffet sänktes med ett år.
– Jag kommer att råda min klient att överklaga till Högsta domstolen, säger advokaten Per E Samuelsson.

Annons

 Efter en lång och utdragen förhandling i Sundsvalls hovrätt meddelades i går domen mot den 28-årige man som gjort sig känd för att åka runt i Gävle i sin skåpbil av märket Cheva Van och bjuda unga tjejer på sprit. I tingsrätten dömdes han till fyra års fängelse för fem våldtäkter, ett våldtäktsförsök och för att ha sålt och tillverkat hembränd sprit.

28-åringen som hela tiden nekat till alla brottsmisstankar ansåg att han var helt oskyldig. Samtidigt bytte han advokat och anlitade Per E Samuelsson som haft många uppmärksammade sexualbrottsmål. Åklagaren Mikael Hammarstrand, som ansåg att 28-åringen borde dömas för sex våldtäkter, överklagade också.

När domen meddelades i går stod det klart att 28-åringen och hans advokat drog det längsta strået. Han dömdes för tre våldtäkter och ett våldtäktsförsök men friades alltså från tre åtalspunkter om våldtäkt. Straffet blev tre års fängelse, vilket alltså är ett år mindre än tingsrättens straff.

– Men med tanke på att min klient nekar till brott så tror jag inte att han är nöjd, säger Per E Samuelsson.

I går kväll hade han ännu inte pratat med 28-åringen.

– Men jag kommer att råda honom att försöka få prövningstillstånd för målet i Högsta domstolen. Det är inte alls någon omöjlighet att de skulle ta upp det eftersom det saknas prejudicerande fall sedan den nya sexualbrottslagen togs i bruk i april år 2006, säger han.

I rätten påpekade åklagaren att många flickor berättade att de råkat ut för samma sak när de varit tillsammans med 28-åringen. En sådan detalj var att flickorna oberoende av varandra berättat att han dragit dem i håret.

– Men varje åtalspunkt ska behandlas var för sig. Jag tycker att samtliga av de punkter som han nu döms för går att diskutera, säger Per E Samuelsson.

Den stora rättspsykiatriska undersökning som 28-åringen genomgick visade att han inte var psykiskt sjuk. Men hovrätten ser ändå Vanmannens psykiska status som en förmildrande omständighet.

Mer läsning

Annons