Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanna arrangerade manifestation mot sexuellt våld

Via föreningen Storasyster var Sanna Bergendahl, med rötterna i Gävle, huvudarrangör av helgens manifestation i Stockholm mot sexuellt våld och för en samtyckeslag.

Annons

Hur gick det?

– Vi hade hoppats på att tusentals deltagare skulle komma. Det blev runt 3000 och en folklig manifestation med god stämning. Vi är nöjda och stolta.

Vad var det som fick er att arrangera den?

– Vi var ett 20-tal organisationer som gick samman som länge engagerat oss i dessa frågor. När den där Lund-domen (se fotnot) kom kände vi att vi fått nog. Det var dags att visa att samtycke ska vara en självklarhet.

Vad var syftet?

– Framför allt vill vi belysa det sexuella våldet och få till en uppdatering av sexualbrottslagstiftningen. Ett samtycke vid sex borde vara en självklarhet både i praktiken och i lagstiftningen.

Vad tror du att en sådan här manifestation har för effekt?

– Jag tror att alla manifestationer kan påverka i ett demokratiskt samhälle. Det är ett sätt att visa missnöje och framföra vad man tycker. Vi kan påverka politiker och beslutsfattare.

Du har fått ett slags stipendium - berätta.

– Det är Kinnevik-stiftelsen Reach for Change som har valt ut fem sociala entreprenörer. De kommer att betala min lön och jag får gå ett mentorprogram som ska göra mig till en bättre ledare för Föreningen Storasyster som hjälper barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Vad har Föreningen Storasyster mer på gång?

– Vi ska ut och föreläsa i skolor i hela Sverige, däribland Gävle. Vi har våra stödgrupper, en nätbaserad jour, chattsystrar och är uppe i 73 volontärer nu. Vi växer i hela Sverige och vill kunna erbjuda aktiviteter och stödgrupper i fler städer än Stockholm så småningom.

Fotnot: Förra veckan friades en man vid Lunds tingsrätt som stått åtalad för våldtäkt. Rätten menade att han var oskyldig trots att kvinnan i fråga upprepade gånger sa nej. Mannen hävdade att de hade en tyst överenskommelse om dominanssex och uppfattade inte kvinnans nej som att hon inte ville ha samlag.