Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanna till Gävle och Ace till Sandviken

Ursäkta, men här kommer en tillspetsad fråga:
Lena Philipsson eller Sanna Nielsen?
Upplagt för giganternas kamp om gästrikepubliken på fredagskvällen.
Fast Lena Ph "fuskar" ju, vilket måste tilläggas, eftersom hon tar hjälp av nio superkända kollegor på scenen, däribland den 16 år yngre Ace Wilder.

Annons

"Julgalan" på Göransson Arena är i och för sig slutsåld, men det gäller enbart matborden ute på den övertäckta isovalen. För den som i sista stund bara vill se den sena kvällsshowen brukar det finnas gott om plats på läktarna.

Det lär bli en sprakande föreställning, inte minst för det faktum att det är sista natten med gänget. Turnén startade i Skellefteå den 14 november och Sandviken har fått äran att arrangera Le Grande Finale.

– Vi kommer att ge järnet alldeles extra mycket denna sista kväll, lovade Ace Wilder när undertecknad pratade med henne inför turnéupptakten.

Sedan dess har Ace Wilder blivit Grammis-nominerad, som grädde på moset efter ett år då hon har varit (för att skoja med hennes dunderhit)... busy doin' everything.

– Ja, mitt 2014 har varit fantastiskt, konstaterar Ace eller Alice Gernandt som detta brorsbarn till hästhoppkommentatorn Anders Gernandt heter. Jag har turnerat flitigt med en rad festivalspelningar och det känns som jag sett hela Sverige. Dessutom har jag varit med i Allsång på Skansen, Sommarkrysset och haft sjukt kul hela tiden. Att dessutom få göra sin första julturné i ett sådant här fint sällskap och sjunga min favoritlåt "A Fairy Tale of New York" i en duett med Ebbot känns helt otroligt.

Andraplatsen i Melodifestivalen efter just Sanna Nielsen i Globen-finalen rankar hon givetvis allra högst detta år. Att vara omtyckt av folket, som turnékamraten Lena Philipsson och flera av de övriga på julgaleturnén, ger givetvis kickar i tillvaron.

Line-upen i Göransson Arena imponerar, minst sagt: Lena Philipsson, Magnus Uggla, Timbuktu, Bo Kaspers Orkester, Ace Wilder, Ebbot Lundberg, Petra "September" Marklund, Lasse Berghagen, Miriam Bryant och Alvaro Estrella.

Litet mera av det mera traditionella slaget är Sanna Nielsens julkonsert "Min jul", som serveras tillsammans med ett band i Gävle konserthus, även det på fredagskvällen. Även Sanna kan blicka tillbaka på ett fantastiskt år.

– Mitt bästa hittills i karriären, säger hon. Det har bara rullat på och när de ville ha mig till programledare för Melodifestivalen nästa år trodde jag inte det var sant. Det ska bli hur spännande som helst att vara med på "andra sidan". Antagligen nervöst men antagligen också roligt.

Sanna Nielsen gör sin 13:e julturné och för henne är detta med julen och dess känslor mycket påtagliga. "Det är så mycket mer än det uppenbara och jag gillar att sjunga de klassiska sångerna", säger hon.

Årets turné bygger bl.a. på hennes album från 2013, Dessutom ska hon framföra flera av sina hits under kvällen. Schlager-SM-ettan "Undo" lär tillhöra dessa.