Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sanslöst läckert, fräckt och tufft!

Timur Bekmanbetov gjorde sig ett namn med de fartfyllda ”Night Watch” och ”Day Watch”, två vampyrrullar som var visuellt slående, men i mina ögon tämligen röriga och onödigt långrandiga.

Med sin amerikanska debut ”Wanted” har ryssen dock fått ordning på berättandet och fått till en sanslöst läcker, fräck och tufft hårdslående rulle.

Jag vågar mig till och med på att hävda att det här är den bästa actionfilmen i år utan en hjälte med trikåer i huvudrollen.

James McAvoy spelar kontorsslaven Wesley som hunsas av sin chef och blir bedragen av sin flickvän. Hon föredrar nämligen älskog med bästa arbetskompisen i stället för honom.

Inte mycket står rätt till i livet, men just när självkänslan nått botten värvas vår hjälte motvilligt av en hemligt brödraskap, som tar bad guys av daga innan de hinner börja begå sina hemska brott.

Mer ska inte sägas om den seriebaserade handlingen.

Fast den är naturligtvis ett rent fantasifoster. Sedan lånar man också ett och annat från Matrix, men här struntar man nästan helt i en massa dimensionsresande och existensiellt tjafs.

I stället får man sig till livs ren och skär rak berättarglädje för hela den slickade våldsamma slanten.

Samt icke att förglömma ett genombrott utanför de seriösa kostymdramerna för James McAvoy. Mannen är på sitt sätt helt trovärdig och lika cool och kall som sårbar och osäker trots den osannolika situationen. Fast när Angelina Jolie tar på sig rollen som förförisk actionbabe tvingas man förstås lite skamset erkänna att uppmärksamheten i hög grad fokuseras åt hennes håll i stället.

Peter Eliasson