Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säpo: "Ingen koppling mellan moskéer och rekrytering"

Kompisgäng, bekanta i omgivningen och sociala medier bidrar till radikalisering.
– Men enskilda personer med ett våldsbejakande budskap ska inte kopplas ihop med moskéer och församlingar, säger Fredrik Milder, pressekreterare på säkerhetspolisen, Säpo.

Enligt honom har 130 personer från Sverige anslutit sig extremistgrupper i Syrien och Irak sedan 2012. Förutom IS handlar det om andra grupper med koppling till terrornätverket al-Qaida.

Vilka religiösa budskap som inspirerar personer till att ansluta sig kan Fredrik Milder inte uttala sig om.

– Vi följer inte åsikter utan brottslig verksamhet. Om vi hittar information som tyder på att brott har begåtts i samband med rekrytering till terrorism så kan det leda vidare till en förundersökning och åtal, säger han.

Hur sannolikt är det att radikala predikanter är verksamma i Gävle?

– Vi ser inte våldsbejakande religiös extremism som ett geografiskt problem utan som ett nationellt och internationellt problem.

Hur går rekryteringen av jihadkrigare till?

– Det finns inte en enskild profil utan det handlar om personer som har en religiös övertygelse och upplever orättvisor och kränkningar av islam. De finns i ett socialt sammanhang och skapar kontakter på sociala medier som gör att de inspireras att ansluta sig till dessa grupper. Vi ser ingen koppling till budskap som framförs i moskéer och inom församlingar, säger Fredrik Milder.

LÄS MER:

Han hyllar stupade IS-krigare