Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sara Eriksson fårjämställdhetspris

GÄVLESara Eriksson blir den första att få Gävle kommuns nyinstiftade jämställdhetspris. Hennes stora engagemang med att sätta upp musikalen "Hora, vem fan är det" har uppskattats, inte bara av publiken och de 20 deltagande ungdomarna från Lillhagsskolan i Gävle.

- Hon har lagt ner mycket arbete utanför det ordinarie jobbet. Vi tycker att det är värt att att uppmärksamma och stödja aktivt arbete för jämställdhet, säger kommunalrådet Ulla Andersson, v.
När Gefle Dagblad lyckades nå pristagaren satt hon på en buss på väg till Motala. Hon hade då precis själv fått veta att hon kommer att få priset och hade inte riktigt hunnit smälta det.
- Det känns jäkligt kul! Det behövs att man instiftar ett sånt här pris, tycker Sara Eriksson, som arbetar vid fritidsgården i Bomhus.
Hon fyller 21 år i sommar, men har redan hunnit med att sätta upp två musikaler med skolungdomar från Bomhus. Förra året var det "Dom är ju som vi" som handlade om rasism. Men Hora-musikalen, som handlar om sexuella trakasserier bland unga, har hon själv skrivit manus till och har dessutom regisserat, gjort koreografin och marknadsfört föreställningen.
Hon har lagt ner oerhört mycket energi under våren och kan nu se slutet framför sig. Återstår gör bara tre föreställningar på Storviksskolan, nationaldagen på Stortorget i Gävle och vid skolavslutningen på Furuviksparken.

Hårt arbete för alla
Det har varit slitigt också för de 20 duktiga ungdomarna som varit med och sjungit, dansat och agerat på scen under våren. Sara Eriksson är stolt över deras insatser och tror att de kommer att ge allt under den tid som är kvar.
Om det blir något nytt musikalprojekt till hösten vet hon inte. Det har varit så ansträngande att hon vill ta det lite lugnare. Men hon tror att det kan vara en bra idé att spela Hora-musikalen igen om något år eftersom ämnet är så pass bra.
- Samtidigt så vill man försöka överträffa det här också, menar hon.
Priset består av 5 000 kronor som ska gå till Sara Eriksson och den grupp hon arbetar med vid fritidsgården.
Tanken är att de ska användas till kompetensutveckling. Dessutom får hon förstås ett diplom och äran att vara den första pristagaren. Priset ska delas ut på ett kommunfullmäktigemöte. Antingen i maj eller juni, berättar Ulla Andersson.
Valet av Sara Eriksson var svårt eftersom även Björke skola var nominerad för sitt aktiva jämställdhetsarbete.
- De gör också ett mycket bra jobb, men där ingår det mer i det ordinarie arbetet på skolan, tycker Ulla Andersson.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson