Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sarah har bäst hand med hundar

GÄVLE Nationalsången spelades, folk stod upp på läktarna och det var fotografer överallt när Sarah Hedberg, 14, från Stigslund, blev svensk mästare i junior handling.

Annons
Svenska Kennelklubbens internationella utställning hölls i Älvsjö i mitten av december. Förra lördagen gick Sarah raka vägen genom tävlingens fyra uttagningar till finalen - som hon vann. Hon besegrade 60 konkurrenter och gjorde det tillsammans med Ewy Petterssons svenska lapphund Thulestjärnans Vilhelm Conqueror, även kallad Bisèt.
- Det känns häftigt, överallt kom folk jag inte kände fram och gratulerade, säger Sarah.

Segern innebär att hon får åka till Crufts, Birmingham, och representera Sverige i VM i början av mars.
- Det känns konstigt, jag har alltid velat åka till Crufts och titta men inte vågat drömma om att själv vara med.
Tävlingsformen har funnits sedan 1932 då den första tävlingen hölls i New York. Den går ut på att bedöma hur hunden visas upp till skillnad från vanliga hundutställningar där utseendet på hunden bedöms.
Sarah, som även håller på med agility och utställning av hundar, har tävlat i junior handling i fem år. Hon har stort stöd av sina föräldrar och sin syster Sophie eftersom även de är intresserade av hundar och hundsport. Sophie har också haft stora framgångar i junior handling, och systrarna har kurser för nybörjare tillsammans.

Veckan före finalen har Bisèt bott hos familjen Hedberg för att han och Sarah skulle kunna bli riktigt förberedda tillsammans.
- Det är viktigt med samspel för annars skulle det inte gå alls, berättar Sarah.

Som ett moment under tävlingarna i helgen fick deltagarna sina hundar utbytta mot främmande hundar. Då får de endast en kort stund till att bekanta sig med varandra. Sarah fick vid första bytet en orutinerad border collie, och hon blev först lite nervös. Men de kom bra överens och gjorde bra ifrån sig.
Till finalen i Birmingham vill Sarah gärna ta med sig Bisèt, men det beror på hur krångligt det blir med införseln. Skulle det inte gå får hon låna en hund av den engelska kennelklubben.
- Det är så kul med Bisèt och att ställa ut honom. Och så har det gått bra förut.
I framtiden vill Sarah utbilda sig till veterinär och ha många hundar. Kanske ha egen uppfödning.
- Hundar är mitt liv, säger Sarah.

Karin Forslund