Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Särskolan får tydligare mål

Ett nytt kommunalt dokument ska göra särskolans verksamhet tydligare.
– Det är en viktig markering. Vi kommer att följa kunskapsutvecklingen tydligare, säger Bodil Mellgren, chef för stödenheten.

Annons

Enligt skollagen ska barn som inte når upp till grundskolans kunskapsmål på grund av en utvecklingsstörning placeras i särskola. Kommunens nya styrdokument slår fast att insatserna för att upptäcka vilka barn som behöver särskilt stöd ska bli intensivare.

– Målsättningen är att vi ska hitta dem så tidigt som möjligt, helst redan under förskolan och inte senare än årskurs sex. Man ska inte behöva bli inskriven i särskolan mellan årskurs 7-9 när man är på väg in i vuxenlivet, säger Bodil Mellgren.

Särskoleelevernas kunskapsutveckling ska också ingå i förvaltningens kvalitetsredovisning, något som inte skett tidigare.

– Det har inte varit ett prioriterat område att lyfta fram. Nu får vi anledning att skärpa till det här, säger Bodil Mellgren.