Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsong för bluffakturor

SANDVIKEN
Bluffakturornas säsong är här. Bara under måndagen kom fem anmälningar in till Sandvikenpolisen om bedrägeriförsök.

Annons
- Det dyker säkert upp fler. De här bluffarna är förslagna och passar på att skicka ut fakturor den här tiden då kanske många företag har sommarjobbare som inte reagerar på nya företagsnamn, säger Sven-Åke Persson vid Sandvikenpolisen.
Företagsnamnen tangerar varandra. I samtliga av måndagens anmälningsfall är det "katalogföretag" som står bakom fakturorna.
- Det är luftföretag som ofta har så kallade målvakter. De sprider ut adresserna över landet och byter namn ofta. Sedan är de ofta omöjliga att få tag på via telefon eller mejl, säger Sven-Åke Persson.

Telefonsvarare
När Gefle Dagblad ringer ett av företagen, Din Branschdel Grovix, som skickat ut fakturor till åtminstone två företag i Sandvikenregionen svarar en telefonsvarare: "Välkommen till Nordic Lubricant. Detta är inte Din Branschdel. Ni har kommit fel." Företaget finns som nytillskott på Svensk Handels varningslista.
Familjeföretaget MB Kurbits i Sandviken har polisanmält Din Branschdel Grovix.
- Man blir så förbaskad. Men vi förstod på en gång att det var bluff eftersom vi inte har haft någon kontakt med det här företaget, säger Maj-Britt Herpman.
Fakturan, som de nu på polisens inrådan har skickat tillbaka, var på 4 460 kronor.
- Vi har skrivit att vi bestrider beloppet, men vi blev varnade för att lämna någon namnunderskrift. Den kan missbrukas, berättar hon.
Tomas Roslund sitter i regionstyrelsen för Företagarna i Gävleborg. Han säger att fakturaskojeriet är ett ständigt återkommande problem, men att bluffmakarna kanske är något mer aktiva på sommaren.
- De passar på när företagen har semestervikarier. Så är det. Men annars lever vi med det här varje vecka. Det är ett jättebekymmer. Det tråkiga är att även seriösa företag drabbas.
SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se