Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätra

stadsdel norr om centrala Gävle, växte fram under senare delen av 1960-talet, bland annat efter en arkitekttävling som utlystes 1956. Kallas ibland "Den vita staden" efter förebilden, en stadsdel utanför Helsingfors. Sätra började byggas 1964 efter en dispositionsplan av dåvarande Höjer & Ljungqvist Arkitekter i Stockholm (senare ORIGO Arkitekter) och stadsarkitektkontoret. Första delen byggdes i sydöst av Hyresbostäder. Centrum med höghus, butiker och Mariakyrkan tillkom 1970 och byggdes i vitt av Gavlegårdarna. Runt centrum byggdes kedjehus, radhus och villor av flera byggherrar och 1972 utökades området med villautställningen X 72. På 1980-talet gjordes ytterligare utbyggnader. I Sätra finns flera skulpturer, däribland Stockstaden, en lekskulptur av Göran Danielsson, Konvulsiv form av Roland Haeberlein, Hund och katt av Pär Lindblad och Form och linje av Sune Overud.
Cirka 10.000 personer bor i Sätra. Namnet kommer av Sätra by. Se även Sätraåsen. Bergqvist, C: HSB i Gävleborg 50 år 1933-1983; Karlström, T: Det goda boendet, Gavlegårdarna 1917-1992.