Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätra behöver sin hälsocentral

GÄVLE
Om hälsocentralen i Sätra läggs ner blir stadsdelen mindre attraktiv - speciellt för barnfamiljer.

Annons
Det tror systrarna Linda och Ida Sjöberg som båda har vuxit upp i Sätra. Nu har de flyttat tillbaka för att uppfostra en ny generation i samma bostadsområde.
- Fördelen med att bo här är just närheten till allting. Det skulle vara värdelöst om hälsocentralen lades ner. Alla har inte bil så att de snabbt kan ta sig till sjukhuset om det skulle behövas, säger Linda Sjöberg.
I barnvagnarna sitter Alva Selg-Sjöberg, elva månader, och Truls Sjöberg, tio månader. Tillsammans med sina mammor har kusinerna varit på barnavårdscentralen för att ta några prover.

Fem minuter hemifrån
- Vi bor bara fem minuter från centrum. Det är kanon. Allt skulle bli mycket besvärligare för oss om hälsocentralen flyttade, säger Ida Sjöberg.
I hälsocentralens väntrum sitter en man i övre medelåldern. Han är ingen frekvent besökare och personligen har han ingenting emot att verksamheten flyttar.
- Jag klarar mig bra, det är ju bara att sätta sig på bussen eller ta cykeln ner till sjukhuset. Men det bor mycket folk i Sätra och jag vet inte om alla kan göra det, säger han.
Två personer ur personalen på hälsocentralen som GD pratar med vill inte kommentera den eventuella flytten. De hänvisar i stället vidare till chefen Yvonne Englund.
- Vi har fått i uppdrag av landstingsledningen att se om det går att flytta. Det är svårt att veta, men jag tror inte att vårt åtagande skulle bli sämre, säger hon.
Hälsocentralens lokaler i Sätra ägs av det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna. I stället för att fortsätta hyra av kommunen vill landstingsledningen nu nyttja de utrymmen som står tomma sedan barn- och ungdomspsyk, BUP, flyttade från sjukhusområdet 1998.
- De lokaler vi använder nu är inte alls anpassade för patientvård, de är egentligen gamla lägenheter som har byggts om. Verksamheten är utspridd på olika våningar och längs långa korridorer. Vissa dörröppningar är alldeles för små för att rullstolar ska ta sig igenom och ventilationen fungerar inte som den ska. I flera år har vi också haft problem med hissen som varit trasig i långa perioder, säger Yvonne Englund.
Att hälsocentralen delar fastigheten med privata hyresgäster ställer också till en del problem. Klotter, skräp och dålig hygien i trapphuset är bidragande orsaker till att landstingsledningen vill byta hyresvärd.

Dålig fastighetsskötsel
- Jag tror att missnöjet med Gavlegårdarna är ett skäl. Underhållet har inte varit det bästa och det har tagit lång tid att få saker åtgärdade, säger Boel Johansson, folkpartistisk ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.
Hon är förvånad över att förslaget än så länge endast diskuteras av tjänstemän. Att flytta en hälsocentral borde vara en fråga för politikerna, menar hon.
- Även om personalen vill flytta måste man se till befolkningen, framför allt de äldre som får längre till hälsocentralen. Själva poängen med primärvården är att den ska vara nära, säger Boel Johansson.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se