Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsa på campingen!

Annons

Till ansvariga i Gävle kommun angående hela Norrlandets utveckling.

Det har tagits fram uppgifter på att turist-gästnätter har ökat markant i hela Sverige.

SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksförbund uppger att 2007 var ett rekordår trots att sommaren inte var den bästa. Antalet gästnätter uppgick till 17 miljoner. Då är inte de campingplatser som ej är anslutna till SCR med i statistiken, till exempel Engesbergs Camping.

Resultatet blev för 2007: 73,2 procent tillbringas i husvagn, 7,7 procent i tält, 7,1 procent i husbil och 12 procent i stugor.

En glädjande siffra är dessutom att ökningen från Norge svarar för 5,4 procent och att utländska gästnätter är cirka 23,4 procent. Norge, Tyskland och Nederländerna står för 19,4 procent av alla gästnätter.

Detta ska ställas i förhållande till den eventuella tänkta, konstiga ändringen och föreslagna ”minskningen” av platser på den nuvarande campingen som flera gånger under sommaren varit fullbelagd.

En kommun som vill vara turistvänlig i sin marknadsföring, ska tänka positivt och uppskatta alla goda idéer som finns tillgängliga och stötta de villiga krafter som vill höja besöksantalet på alla ställen i hela kommunen.

Vi, campare på nämnda oas, anser att en behövd upprustning och utökning av både el och platser, är ett för Gävle bättre alternativ, då kommer det naturligt att bli en stjärna till på campingplatsens rankning.

Det finns alla delar som krävs för att ha gästnätter redan, men det saknas en ”ansiktslyftning” som dessutom kommer att förbättra ett framtida tänkt försäljningsläge till en köpare/arrendator som vill ta över och satsa ekonomiskt på nya stugor, gemensamma utrymmen, reception med eventuell kiosk, herrgården/annexet som har ett så välbesökt kök och kafé.

En rekommenderad bra campingplats bör ha 180-200 platser. Detta är ingen omöjlighet, om man ger stället en chans att utöka på den nedre ytan fram mot Bönavägen, samt tillåter bygge av fler och nya stugor på den övre delen också.

Om man ger sig tid att åka ut på Bönavägen så ges det ett stort utbud av framtida bebyggelse av hus på den sida av vägen där det nu är skog. Exempel, hållplatserna 18, 20, 21, 26 och 29 som ger ”havsutsikt”.

Vad blev det av det påbörjade före detta ”ekobygget”?

Där måste ju det finnas plats till nya husbyggen.

Det finns ännu en anledning att behålla och snygga till Engesbergs Camping: Husvagns- och husbilsförsäljningen har också ökat cirka tio procent under de sista åren.

Påpekas kan att nya vagnar, kräver både mer skötsel och utrymme på grund av att de är större och bredare.

Det betyder att nuvarande uppmätta ytor per plats är för små. Det gör också att hela området måste röjas och rustas på flera sett.

Här brister förståelsen för en beskärning av ytan på campingen, eftersom det är behov att antingen göra en utökning eller en till och ny camping.

Att tala om turister som välkomnas hit, men inte ta emot campare på ett likvärdigt sett, blir svårförståeligt. Alla campare som kommer hit, oavsett varifrån, besöker evenemang, deltar i aktiviteter och handlar i affärer, det ger inkomster även hos kommunen.

När det nu finns alternativ till nyhusbyggen på Norrlandet ska inte en redan etablerad funktion straffas med utslagning, utan delta i en utveckling i stället! Rose Hedberg

Medlem i Engesbergs Vänner och Campingråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare