Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satsning på bibliotek

SANDVIKENCirka 80 procent av personalresurserna vid biblioteket i Sandviken går åt till att serva studerande från komvux, högskolor och universitet.

Annons
Nu ska Sandvikens folkbibliotek tillsammans med biblioteken i Hofors och Ockelbo anställa en person som uteslutande ska arbeta med vuxenutbildning.
Det möjliggörs tack vare bidrag från statens kulturråd.
Före nyår skickade kulturrådet ut en inbjudan till landets bibliotek om att anmäla intresse för att anställa en projektledare med inriktning mot vuxenutbildning. Intresset var stort och slutligen valdes fem intressenter ut av totalt 30.
400 000 kronor per år kommer att betalas ut under tre år och biblioteken i västra Gästrikland kan plocka ut pengarna när de vill från och med nu.

Öronmärks
Villkoret är dock att pengarna används till att anställa en person under den tiden.
Bibliotekscheferna Marika Näslund, Hofors, Kerstin Olsson, Ockelbo och Åsa Wirén Jonsson, Sandviken hoppas den extra resursen ska kunna kartlägga hur vuxenutbildningen i regionen ser ut.
Dessutom är det tänkt att projektledaren ska utreda hur de tre biblioteken ska samarbeta sinsemellan men också gentemot representanter från vuxenutbildningen.

Kraftig ökning
Under senare år har antalet vuxna studerande ökat kraftig.
- Ja, det har skett en enorm ökning, säger Åsa Wirén Jonsson.
På Sandvikens bibliotek uppskattar hon att cirka 80 procent av resurserna, i synnerhet personalresurserna, går åt till att serva de vuxenstuderande.
Även i Hofors och Ockelbo går en stor del av personalens tid åt för att hjälpa den gruppen.
I höst hoppas de tre bibliotekscheferna att anställningen av en projektledare ska vara klar.
KARIN BERGKVIST